LTV žurnāliste tiesai norāda uz konkrētu balsu pirkšanas gadījumu (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Sniedzot liecību Augstākajā tiesā (AT), žurnāliste Olga Dragiļeva savā liecībā tiesai atsaucās uz gūto informāciju veidotajā sižetā, kurā noskaidrots konkrēts balsu pirkšanas gadījums.

Kā AT skatāmajā lietā par pilnīgu vai daļēju 12.Saeimas vēlēšanu rezultātu atcelšanu Latgalē sacīja Dragiļeva, žurnāliste, veidojot sižetu raidījumam «De facto», noskaidroja, ka viens cilvēks stāstīja, kā viņš pats vēlēšanās pārdeva savu balsi. Dragiļeva sižetu veidoja Sakstagalā. Pēc viņas vārdiem, šis cilvēks ļoti precīzi izstāstīja, kā vēlēšanu rītā pie viņa atbraucis paziņa un par pieciem eiro piedāvāja pārdot savu balsi par labu «Vienotības» sarakstam, konkrēti - Dzintaru Zaķi.

Šim cilvēkam esot ticis izskaidrots, kā jābalso, savukārt novēlot bija jāatrāda vēlēšanu zīmes. Dodoties pie cilvēka, viņš noliedzis balsu pirkšanu, gan norādot, ka pats balsojis par Zaķi, lai gan nevarēja īsti paskaidrot, kāpēc tā rīkojies.

Dragiļeva tiesā norādīja, ka viens cilvēks arī apstiprināja, ka bija runas par balsu pirkšanu Sakstagalā. Žurnāliste atsaucās, ka Sakstagala vēlēšanu iecirkņa sekretāre bija sacījusi, ka ka pēc vēlēšanu zīmju saskaitīšanas esot radies iespaids, ka zīmes ir «klonētas», bet šie bijuši sižetā neiekļautie materiāli.

Sociologs, pētījuma centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš uz sēdi tomēr bija uzaicināts kā lietpratējs, nevis liecinieks. Viņš komentēja dažas veiktās aptaujas, galvenokārt 2013.gada beigās veikto SKDS pētījumu attiecībā uz politiķu padarīto.

Aptaujā tika aptaujāti 859 respondenti, un no šī skaita tieši Latgalē bija aptaujāti 126 respondenti. Pozitīvs vērtējums Zaķim bija no 9,4% respondentu, negatīvs vērtējums - 12,8% gadījumu.

Kopumā jautāts, cik Latvijas vēlētājs ir prognozējams, sociologs sacīja, ka vēlētājs Latvijā lielā mērā ir prognozējams, bet sabiedriskā doma mēdz mainīties. Savukārt uz jautājumu, cik procentus Kaktiņš dotu iespējai, ka ir notikusi balsu pirkšana, viņš atbildēja, ka viņa skatījumā situācija attiecībā uz tādu rezultātu bija netipiska, tomēr viņam ir grūti spriest par balsu pirkšanu.

«Vienotības» pārstāvis zvērināts advokāts Lauris Leja lūdza Kaktiņam komentēt vēl kādu SKDS veiktu pētījumu, kas veikts pēc «Vienotības» pasūtījuma un bija par attieksmi pret politiķiem. Attiecībā uz datiem tieši Latgalē respondentu skaits, kas balsotu par «Vienotību», bija 19 - Kaktiņš norādīja, ka no tika maza respondentu skaita tālejošus secinājumus izdarīt nevarētu.

Jautāts, kā viņš vērtētu Zaķa rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā, sociologs sacīja, ka tos vērtē kā pārsteidzoši labus.

Kā ziņots, «Saskaņas» pieteikumā AT lūgts pilnībā vai daļēji atcelt vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā.

Partija aicina tiesu uzlikt par pienākumu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) atzīt par nederīgām tās par «Vienotību» atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai Zaķa vārds un uzvārds, kā arī tās vēlēšanu zīmes, kurās Zaķim ir pielikts plusiņš.

«Saskaņa» lūgusi tiesu uzdot par pienākumu CVK pārskaitīt no atzītām par nederīgām vēlēšanu zīmēm izrietošās par vēlēšanu sarakstiem nodotās balsis Latgales vēlēšanu apgabalā un veikt izmaiņas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātos Latgales vēlēšanu apgabalā partijas «Vienotība» sarakstā un citu partiju sarakstos.

Politiskais spēks iesniegumā AT norāda uz mediju ziņām par iespējamo balsu pirkšanu Latgalē un uz vairākiem lieciniekiem, kas var liecināt par balsu pirkšanas faktu Latgales vēlēšanu apgabalā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu