Situācija pie Krievijas robežas kļūst dramatiska (20)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šorīt Terehovas robežkontroles punktā izbraukšanu no Latvijas gaida 1200 kravas automašīnas, informēja Valsts robežsardzes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta pārstāve Inese Bērziņa. Ludzas rajonā rīt, 3.aprīlī, sasauks ārkārtas situāciju komisiju, lai lemtu par tūlītējiem pasākumiem krīzes situācijā saistībā ar rekordgarām kravas transportlīdzekļu rindām pie Krievijas robežas.

Sestdien Terehovas robežkontroles punktā rindā gaidīja 750 kravas automašīnas. Savukārt Grebņevas robežkontroles punktā izbraukšanu no Latvijas šorīt gaida 390 kravas automašīnas, kas ir par 60 automašīnām mazāk nekā sestdien.

Latvijas Autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" prezidents Valdis Trēziņš iepriekš prognozēja, ka 2007.gads vēl aizies lielo rindu zīmē - diendienā uz Latvijas-Krievijas robežas kravas automašīnas stāvēs garās rindās.

"Mazāk automašīnu šogad nebūs, jo kravu pārvadājumu aktivitāte ir palielinājusies, un gaidīt rindu samazināšanos nav pamata," sacīja Trēziņš.

Ludzas rajona padomes priekšsēdētājs Juris Dombrovskis pastāstīja, ka rīt paredzēts sasaukt ārkārtas situāciju komisiju. Tās sēdē piedalīsies visi dienesti, kas ir iesaistīti vai varētu palīdzēt risināt jautājumus par krīzes novēršanu - policijas, ceļu dienestu, pasažieru pārvadātāju, robežsardzes, muitas un citu struktūrvienību pārstāvji. Sanāksme notiks rīt plkst. 10.

Dombrovskis pieļauj arī ārkārtas situācijas izsludināšanu rajonā, taču nav pārliecināts par šādas rīcības likumību, jo ministrijās pagājušajā nedēļā viņam norādīts, ka ārkārtas situāciju drīkst izsludināt vienīgi Ministru kabinets, nevis pašvaldība.

Situācija uz Terehovas autoceļa ir dramatiska - transportlīdzekļi pārvietojas tikai pa vienu joslu, ceļš ir samērā šaurs un līkumots, pastāv nepārtraukti avārijas situāciju draudi. Rinda jau aizsniegusies garām Ludzai un pietuvojusies Rēzeknes rajonam. Garajā rindā atkritumu konteineru jau pietrūkst, un atkal sāk veidoties atkritumu kaudzes, kas apdraud ekoloģisko situāciju.

Transportlīdzekļi pārvietojas lēnām, braucot ar ātrumu līdz 60 km/h, jo pastāv bīstamība, ka pa to pašu joslu pretī brauks cits transportlīdzeklis. Sarežģītās situācijas dēļ Ludzas iedzīvotāji kavē darbu.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets atbalstījis vairākus priekšlikumus, kā normalizēt situāciju uz Latvijas un Krievijas robežas.

Valdība atbalstīja priekšlikumu par Terehovas, Grebņevas un Vientuļu robežkontroles punktu modernizāciju, kā arī par kravu autotransporta stāvlaukumu izveidi pie Terehovas un Grebņevas robežšķērsošanas punktiem.

Plānots, ka iebraukšana kravu autotransporta stāvlaukumos būs obligāta, bet par iebraukšanu tiks iekasēta Ministru kabineta noteikta maksa.

Valsts ieņēmumu dienestam uzdots organizēt Terehovas, Grebņevas un Vientuļu robežkontroles punktu modernizāciju atbilstoši apstiprinātajam plānam.

Satiksmes ministrijai, pilnvarojot VAS "Latvijas Valsts ceļi", uzdots izsludināt konkursu par kravu autotransporta stāvlaukumu iznomāšanu pie Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktiem.

Ārlietu ministrija kopā ar Iekšlietu, Finanšu, Zemkopības un Satiksmes ministriju risinās sarunas ar Krieviju par Opoļu-Mogiļu robežkontroles punkta atvēršanu uz Latvijas un Krievijas robežas, par robežkontroles punktu izmantošanu un modernizāciju, kā arī par autoceļu posma paplašināšanu starp Terehovas-Buračku, Grebņevas-Ubiļinkas un Vientuļu-Ļudonkas robežkontroles punktiem.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu