Lietuva nolēmusi izraidīt ietekmīgus Krievijas žurnālistus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas varas iestādes nolēmušas izraidīt grupu žurnālistu, kuri pārstāv VGTRK (Viskrievijas valsts televīzijas un radio apraides kompānija).

Žurnālisti iekļauti valstī nevēlamo personu sarakstā, un viņiem lūgts nekavējoties valsti pamest.

Lietuvas Valsts drošības departamenta pārstāvis Vitauts Makausks paziņoja, ka VGTRK korespondents Pāvels Zarubins un viņa filmēšanas grupas dalībnieki «rada draudus Lietuvas nacionālajai drošībai». Izraidīt nolemts kopumā četrus Krievijas valsts televīzijas žurnālistus.

Zarubins Krievijas telekanālā «Rossija» paziņoja, ka pavadīt viņa filmēšanas grupu norīkoti Lietuvas migrācijas dienesta darbinieki. Viņi esot instruēti žurnālistu grupu pavadīt līdz brīdim, kamēr viņi atstās valsti. Žurnālistiem izceļošanai dotas 48 stundas.

9. un 10. martā Lietuvā notiek «Brīvās Krievijas forums», kurā piedalās virkne ietekmīgu Krievijas opozīcijas un inteliģences pārstāvju. Lietuvas mediji vēsta, ka žurnālisti esot «izraisījuši incidentu», mēģinot iekļūt šā foruma telpās. Žurnālisti esot ielauzušies vietā, kur vakariņas ieturējis Lietuvas iekšlietu ministrs Lins Liņjavičs.

Žurnālisti aizturēti un nogādāti policijā, kur viņiem izteikts brīdinājums. Nākamajā dienā žurnālisti atkal ieradušies viesnīcā un brokastu laikā filmējuši Krievijas opozicionāru Gariju Kasparovu, lai gan tobrīd filmēšana bijusi liegta.

Divu dienu forums, kura rīkotāji bija Lietuvas Ārlietu ministrija, Austrumeiropas pētījumu centrs un Starptautiskais vēlēšanu pētījumu centrs, notika otrdien un trešdien Traķos. Foruma dalībnieki galvenokārt runāja par cilvēktiesībām, valsts un sabiedrības attiecībām Krievijā, nacionālismu, islāmu Krievijā, politiskajām iespējām pirms parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanām, attiecībām starp Krieviju un Rietumiem, Krievijas nozīmi militārajos konfliktos, kā arī Rietumvalstu sankcijām.

Foruma dalībnieku vidū bija Krievijas opozīcijas pārstāvis un bijušais pasaules čempions šahā Garijs Kasparovs, vienīgais Valsts domes deputāts, kurš kritizējis Krimas aneksiju, Ilja Ponomarjovs, sociologs Igors Eidmans, Kremli un pareizticīgo baznīcu kritizējošās pankgrupas «Pussy Riot» dalībniece Marija Aļohina, kā arī cilvēktiesību aktīvists un padomju laika disidents Sergejs Kovaļovs.

Tāpat forumā piedalījās nevalstiskās vēlēšanu novērošanas organizācijas «Golos» («Balss») izpilddirektore Lilija Šibanova, kā arī Krievijā pazīstami žurnālisti Jevgeņijs Kiseļovs, Artemijs Troickis, Mihails Zigars, Maša Gesena un citi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu