Šodienas redaktors:
Oļesja Garjutkina
Iesūti ziņu!

Uzturvielas organisma darbībai

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai cilvēka organisms spētu pilnvērtīgi funkcionēt, tam nepieciešams veselīgs un pareizs uzturs. Vielas, kas veido uztura produktus, sauc par uzturvielām.

Olbaltumvielas uzskata par nozīmīgākajām šūnas sastāvā. Olbaltumvielas iedala vienkāršās olbaltumvielās – proteīnos, kas veidojas no aminoskābēm, un saliktās olbaltumvielās – proteīdos. Olbaltumvielas sastāv no aminoskābēm. Pārtikas produktos sastopamas galvenokārt 20 aminoskābes, kuras iedala aizstājamās (cilvēka organismā var veidoties no citām aminoskābēm) un neaizstājamās (cilvēka organismā nevar veidoties no citām aminoskābēm).

Atkarībā no bioloģiskās vērtības – no aminoskābju sastāva visas olbaltumvielas iedala pilnvērtīgās un nepilnvērtīgās. Pie bioloģiski pilnvērtīgām pieskaita tādas olbaltumvielas, kas satur visas neaizstājamās aminoskābes optimālās attiecībās.

Bioloģiski vērtīgākās ir piena un olu olbaltumvielas. Augu olbaltumvielas ir mazvērtīgākas par dzīvnieku olbaltumvielām, jo tajās ir maz neaizstājamo aminoskābju. Augu olbaltumvielu bioloģisko vērtību var paaugstināt, kombinējot to ēdienus ar dzīvnieku olbaltumvielām.

Ogļhidrāti ir galvenais organisma enerģijas avots. Vidēji dienā pieaugušam cilvēkam ar uzturu jāuzņem 300 līdz 500 grami ogļhidrātu. To avoti ir graudaugi un to produkti, cukurs, medus, saldumi, kartupeļi, augļi, ogas, dārzeņi. Ogļhidrātus iedala vienkāršos ogļhidrātos vai monosaharīdos, disaharīdos, oligosaharīdos un polisaharīdos.

Monosaharīdi sastāv no vienas molekulas, un uzturā tos galvenokārt var atrast kā glikozi un fruktozi. Tie ir sastopami augļos, ogās, dārzeņos un medū. Disaharīdi sastāv no divām monosaharīdu molekulām, un uzturā svarīgākie no tiem ir saharoze jeb cukurbiešu cukurs, laktoze jeb piena cukurs un maltoze jeb iesala cukurs.

Oligosaharīdi satur 3, 4 vai 5 monosaharīdus. Uzturā tos pazīst kā rafinozi, stahiozi, verbaskozi. Ar tiem bagātas pupas, lēcas un zirņi. Polisaharīdus satur visi graudu produkti. Ogļhidrātu maltītei jāievēro šādi produktu daudzumi – 100 g pilngraudu maizītes, 200 g kartupeļu, 50 grami graudu, rīsu vai makaronu. Piedevās var būt 300 g salātu vai dārzeņu, ēdamkarote sviesta, margarīna vai 1 līdz 3 karotes krējuma.

-Ogļhidrātu grupa: graudaugi, pilngraudu produkti, kartupeļi, banāni, žāvēti augļi (izņemot rozīnes), mīksti saldi āboli, medus, kļavu sīrups, kartupeļu ciete.

-Olbaltumvielu grupa: sutināta gaļa, vārītās desas, nekūpināta sautēta zivs, siers (līdz 50 procenti), tvaicēti tomāti, sojas produkti, eksotiskie augļi (izņemot banānus), sēkleņi (izņemot ābolus), ogas (izņemot mellenes), kartupeļi, citrusaugļi, balzametiķis, olas, augļu tēja.

-Ogļhidrāti brokastīs: pilngraudu maizīte ar margarīnu, pāris tējkarotes medus, 3 ēdamkarotes biezpiena, 30 g siera ar vismaz 60 procentu tauku saturu, 30 g desas.

-Ogļhidrāti pusdienās – jāizvāra 50 g spageti, jāsagriež 2 lieli burkāni, nelielā ūdens daudzumā apmēram 10 minūtes jāsautē, kamēr ir pusmīksti. Jāsakarsē ēdamkarote sviesta aizvākotā pannā. Jāapcep 4 salvijas lapiņas, pēc tam jāpievieno spageti un burkāni.

Jāpārkaisa ar ķiplokiem.

-Olbaltumvielas brokastīs:

2 olas, tomāti, gurķi un saldie pipari.

Andis BRĒMANIS, dietologs:

Olbaltumvielas var nosaukt par galveno būvmateriālu organismam, tās nepieciešamas muskuļaudiem, aknaudiem un citam. Olbaltumvielas jāuzņem katru dienu, no to trūkuma parasti neviens necieš. Mazliet citādi ir veģetāriešiem un vegāniem, kuri var daudzveidīgāk izmantot zirņus, pupas, lēcas, graudaugu un sojas produktus. Dzīvnieku pasaules olbaltumi (gaļa, zivis, olas) pēc savas struktūras ir atbilstošāki organisma vajadzībām nekā augu valsts olbaltumi, taču arī tos var veiksmīgi kombinēt kopā. Ikdienā cilvēks ēd dažādus produktus – maizi, putraimus, zivis, gaļu, riekstus un citus, tāpēc uzņem zināmu olbaltumu devu. Dienā vajadzētu uzņemt apmēram 1 gramu olbaltumu uz kilogramu dzīvsvara. Ja cilvēks sver, piemēram, 70 kilogramu, tas nozīmē, ka viņam jāuzņem 70 grami olbaltuma.

Ogļhidrāti ikdienā organismam nepieciešami visvairāk, tie dod enerģiju. Tos izmanto ķermeņa temperatūras uzturēšanai, sirdsdarbībai, smadzeņu darbībai, muskuļu darbībai. Ja dzīvesveids ir aktīvāks, cilvēks strādā fizisku darbu, tad ogļhidrātu patēriņš ir lielāks, ja kūtrāks, tad tas ir mazāks. Dienā vajadzētu uzņemt apmēram 300 līdz 500 gramus ogļhidrātu. Produkti, kas satur ogļhidrātus, ir ļoti daudzveidīgi. Labāk ir izmantot saliktos ogļhidrātus – graudaugus, putru, maizi, makaronus, bet no vienkāršajiem ogļhidrātiem – augļus, dārzeņus. Pie tiem pieder arī cukurs, ko izmanto pārtikas produktos – limonādēs, jogurtos, saldumos. Ar to lietošanu nevar pārspīlēt, tos vairāk var izmantot cilvēki, kuru dzīvesveids ir aktīvāks.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu