Urbanovičs: Neattaisnoju, bet saprotu balsu pārdevējus - viņi vismaz kaut ko ieguva (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Neattaisnoju, bet saprotu tos, kas Saeimas vēlēšanās pārdeva savas balsis, šādi intervijā «Neatkarīgajai» izteicies «Saskaņas» līderis Jānis Urbanovičs.

«Es neattaisnoju, bet saprotu tos, kas pārdeva savas balsis... Viņš vismaz kaut ko ieguva,» sacījis politiķis, kura vērtējumā arī pusstops un uzkodas ir ieguvums, «ja salīdzina ar tiem vēlētājiem, kas neieguva neko. Jo nesaprata, ko ievēl un kāpēc».

Urbanoviča skatījumā, lai panāktu, ka vēlētāji zina, ko ievēlē, un deputāti zina, kas viņus ievēlē un kāpēc, risinājums esot mažoritārā vēlēšanu sistēma, kad deputātus ievēlē no vēlēšanu apgabaliem, nevis pēc partiju listēm, vai jauktā sistēma - pa pusei mažoritārā un pa pusei proporcionālā sistēma - kā Lietuvā.

«Piemēram, Zolitūde zina, kuru deputātu ir ievēlējusi, un, ja viņš nav attaisnojis cerības, tad deputāts tiek atsaukts un nomainīts pret citu,» savu nostāju skaidrojis Urbanovičs. «Nekas tāds nevarētu notikt, nekāds Zaķis nevarētu nodrošināt sev krustiņus, ja vēlēšanas notiktu mazā apgabalā, kur cits citu pazīst.»

Ja Latvija saglabā proporcionālo jeb partiju sistēmu, tad būtu jānosaka ar likumu, ka deputāts, kas pamet frakciju, noliek mandātu, uzskata politiķis. «Ja kādam nepatīk partija, no kuras ievēlēts, tad jāmeklē cita blice un jāstartē nākamajās vēlēšanās.»

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu