Nenoskaidrotas personas veic izrakumus senkapu teritorijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Stāmerienas pagasta "Lāčausī", kur atrodas Smoņu senkapi, līdz šim nenoskaidrotas personas veikušas izrakumus senkapu teritorijā. Šobrīd visas izrakātās vietas ir aizlīdzinātas, kā arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ir iesniegusi iesniegumu policijā

"Smoņu senkapus pagājušajā nedēļā apskatīja arheologi. Viņiem neizdevās neko atrast, tāpēc tika pieņemts lēmums izrakātās vietas aizlīdzināt," stāsta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas inspektore Sarmīte Dundure.

Viņa tikusies arī ar Stāmerienas pagasta pārvaldes vadītāju Aināru Brezinski, lai izlemtu, ko darīt "Lāčausī", kas ir cilvēku iecienīta atpūtas vieta.

"Iespējams, tiks nostiprināti Stāmerienas ezera krasts vietā, kur atrodas senkapi. Ir doma "Lāčausī" izvietot arī informāciju, ka tur atrodas senkapi, lai gan īpaši necenšamies šīs senās kultūrvēstures vietas reklamēt. Viens gan ir skaidrs, ka Smoņu senkapu teritorijā nekad nekādas aktivitātes nenotiks. Izvēle - sauļoties vai nesauļoties kapos - ir katra cilvēka paša brīva izvēle," saka inspektore.

Par vandalisma faktu senkapos inspekcija ir ziņojusi policijai, kas veiks tālāko izmeklēšanu. "Tas būs ilgs process," piebilst S.Dundure.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu