Ministrijas "izmēģinājuma trusīši" – sešgadnieki (80)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirmās atsauksmes par pretrunīgo sešgadnieku programmu skolās esot pozitīvas. Sešgadnieki paredzēto vielu apgūst, gan sēžot skolas skolā, gan rotaļājoties, šodien raksta laikraksts "Diena". Kā to paredz mācību programma, gada laikā sešgadniekiem jāpamanās iemācīties lasīt un rakstīt.

Lai gan sākotnēji izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) bija noskaņota skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma iedzīvināt jau šogad, gan valdības vadītājam, gan ministres pārstāvētajai partijai izdevās sabiedrībā nepopulāro reformu nobremzēt. Patlaban skolās izveidotas eksperimentālas sešgadnieku grupiņas, kurās sistēma tiks testēta.

Ar taisnu muguru 40 minūtes nevienam neesot jāsēž

Vecsaules pamatskolas direktora vietniece Agra Ķēniņa uzskata, ka sabiedrība pret mācībām jau no sešu gadu vecuma noskaņota informācijas trūkuma dēļ. Viņa uzsver, ka bērniem šajā vecumā piemēroti krietni vieglāki standarti nekā vēlākos skolas gados. Ar taisnām mugurām 40 minūtes no vietas skolotājas runās tik maziem bērniem jāklausās nebūšot. Šajā vecumā mācības tiekot plānotas līdzīgi tam, kā tas notiek bērnudārzos, kur zināšanas tiek apgūtas ar spēļu un rotaļu palīdzību. Viena nodarbība Vecsaules pamatskolā parasti ilgst 20-30 minūtes.

Pēc programmas beigšanas eksperimentā iesaistītie bērni nākamruden sāks mācīties 1. klasē, taču ar laiku šī programma var kļūt par 1. klases mācību saturu, ja vien tiks pieņemts tāds politisks lēmums. T. Koķe norādījusi, ka nav izslēgts, ka sešgadnieku programmas beidzējus skolas varētu pārcelt arī uz 2. klasi, ja redzēs, ka viņi ir tai gatavi.

Ārzemēs lielākoties mācības sāk no sešu gadu vecuma

Lielākoties Eiropas valstīs skolas gaitas bērni uzsāk no sešu gadu vecuma, dažviet uz skolu jāiet pat piecgadīgiem ķipariem. Tiesa, tas nenozīmē, ka visās šajās valstīs bērniem jāmācās tā kā Latvijas pirmklasniekiem — gan mācību programmas, gan skolas vide krietni atšķiras no Latvijas skolām.

Daudzviet Rietumeiropas valstīs sākumskolas ir atsevišķos korpusos, un skolas vide ir piemērota maziem bērniem — telpas ir krāsainas, plašas, tās bieži ir sadalītas interešu stūros, kuros bērni aktīvi darbojas.

Skolas gaitas dažās valstīs ir pat no 5 gadu vecuma: Somijā – no 7 gadiem, Austrijā – no 6, Beļģijā – no 6, Anglijā – no 5, Francijā – no 6, Norvēģijā – no 6, Nīderlandē – no 5, Igaunijā – no 7, Lietuvā – no 7, Ziemeļīrijā – no 4.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu