Skaties tiešraidi no konferences par C hepatītu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Radīts jaunas paaudzes medikaments, kas 12 nedēļu laikā 96% gadījumu izārstē vīrushepatītu C. Skaties tiešraidi no konferences par C hepatītu!

Eiropā jauno medikamentu fiksētās devas kombinācija tika pētīta 2300 vīrushepatīta C pacientiem. Pētījumos piedalījās pacienti ar aknu cirozi, pacienti, kuri iepriekš nav saņēmuši ārstēšanu, kā arī pacienti, kuriem iepriekšējā ārstēšana bijusi neefektīva.

Secinājums – jaunā terapija 96% gadījumu C vīrushepatītu cilvēka organismā izārstē 12 nedēļu laikā*.

Ar šādu sensacionālu informāciju šā gada aprīlī EASL kongresā Londonā nāca klajā farmācijas kompānija AbbVie, kura prezentēja pētījumu SAPPHIRE-I, TURQUOISE-II un PERAL-III rezultātus.

AbbVie pētījumi pierādīja, ka jaunā kombinētā terapija vienlīdz efektīvi iedarbojas gan uz tiem pacientiem, kuri iepriekš nav saņēmuši nekādu ārstēšanu, gan tiem, kuri izmantojuši iepriekš pieejamos medikamentus, kas nozīmē, ka, izmantojot jauno ārstēšanās režīmu, varētu tikt izārstētas dažādas pacientu grupas. Jaunā terapija sniedz iespēju ārstēt arī pacientus, kuri slimo ar HIV, kā arī cilvēkus, kuriem veikta aknu transplantācija.

Iepriekšējā vīrushepatīta C terapija iedarbojās uz cilvēka imūnsistēmu, turpretī jaunā iedarbojas uz pašu vīrusu, kavējot tā attīstību. Blakusparādības ir galvassāpes un nogurums, kas galvenokārt ir arī paša vīrushepatīta C izpausme. Zāļu lietošana – divas tabletes no rīta, viena vakarā.

Jaunā terapija Eiropā, tai skaitā arī Latvijā, tiks reģistrēta 2015. gada sākumā.

Rīgas Stradiņa universitātes profesore, hepatoloģe Baiba Rozentāle: «Iepazīstoties ar pētījuma rezultātiem, varu sacīt, ka tie ir pārsteidzoši izcili, tas rada prieku un cerību, ka tuvākajā laikā C hepatīts kļūs par izārstējamu slimību. Tā ir ļoti laba un svarīga ziņa visiem C hepatīta pacientiem, bet īpaši tiem, kam ārstēšana līdz šim ir bijusi neefektīva un slimība progresējusi aknu cirozē.

Ir cerība, ka jaunais medikaments atklās jaunu posmu arī C hepatīta profilaksē. Tikai izārstējot C hepatīta slimniekus, mēs varam pasargāt sabiedrību no vīrusa tālākas izplatības.»

Infektoloģe, hepatoloģe Velga Ķūse: «Jau vairāku gadu garumā bija informācija par klīniskajiem pētījumiem C vīrushepatīta ārstēšanas jomā. Šogad, varētu teikt, ir notikusi «revolūcija» hroniska C vīrushepatīta ārstēšanas jomā – Eiropā un 2015. gadā arī Latvijā būs pieejami jauni, labi panesami (bez nopietnām blaknēm), augsti efektīvi, ērti lietojami medikamenti. Nozīmējot jaunās preparātu kombinācijas, varēs ātri palīdzēt hroniska C vīrushepatīta un pat aknu cirozes pacientiem. Ārstēšana ir terminēta (no 12 līdz 24 nedēļām), tas nozīmē, ka pacienti ievērojami īsākā laikā atgūs veselību, atgriezīsies normālā dzīves ritmā, neļaujot slimībai progresēt un izbojāt dzīves kvalitāti.»

Par vīrushepatītu C

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati liecina, ka ar vīrushepatītu C pasaulē ir inficēti aptuveni 130 - 150 miljoni cilvēku. Eiropā ar vīrushepatītu C ir inficēti aptuveni 9 miljoni iedzīvotāju. Vīrushepatīts C pasaulē ir sastopams piecas reizes biežāk nekā HIV infekcija.

Vīrushepatīta C izplatība dažādās pasaules valstīs ir atšķirīga, piemēram, Francijā, Vācijā, Ungārijā, Norvēģijā, Zviedrijā un Anglijā tā ir ap 1%, Latvijā aptuveni 3,2%, Itālijā 5%, savukārt Ēģiptē un Āfrikā – līdz pat 20%.

Eiropā visizplatītākais ir vīrushepatīta C pirmā genotipa B apakštips, bet ASV – pirmā genotipa A apakštips.

Vīrushepatīts C pretēji A un B hepatītam ir lēna un hroniski noritoša slimība. Ja šo slimību neārstē, 75 līdz 85% pacientu progresē hroniski aknu bojājumi, 10 līdz 15% pacientu attīstās aknu ciroze, bet aptuveni 1 līdz 4 procenti pacientu katru gadu saslimst ar aknu vēzi (hepatocelulāro karcinomu).

Pastāv daudz aizspriedumu saistībā ar vīrushepatītu C – cilvēki bieži vien domā, ka ar to inficējas sociāli nelabvēlīgas cilvēku grupas, tomēr tas nav tiesa. Vīrushepatīts C var izplatīties ar asinīm, seksuālo attiecību laikā, arī no inficētas mātes uz bērnu. Inficēties iespējams gan ar medicīniskām, gan nemedicīniskām manipulācijām (piemēram, tetovējot), ko veic ar nesterilām adatām, pārlejot asinis, kas satur vīrushepatītu izraisītāju, vai arī pārstādot citus inficētus audus. Vīrushepatītu C var iegūt, daloties ar personiskajiem higiēnas piederumiem (zobu birste, skuveklis, manikīra piederumi u.c.).

Vīrushepatīta C diagnostika ir pieejama un salīdzinoši vienkārši veicama, tomēr nereti diagnoze tiek noteikta novēloti, jo slimības simptomi parādās pēc ilgāka laika un visbiežāk cilvēki vīrushepatīta C iespējamību neattiecina uz sevi. Savlaicīga diagnostika ir ārkārtīgi svarīga, jo rada iespēju sākt ārstēšanu vēl pirms slimības komplikācijām, piemēram, aknu cirozes un aknu vēža attīstības.

Pret vīrushepatītu C nav vakcīnas, kā tas ir, piemēram, vīrushepatīta A un B gadījumā.

Par AbbVie pētījumiem

SAPPHIRE - I ir globāls, daudzcentru, randomizēts, dubultakls, placebo kontrolēts pētījums, kurā 12 nedēļu garumā piedalījās 631 iepriekš neārstēts pacients ar vīrushepatīta C 1. genotipu, kuriem vēl nav attīstījusies aknu ciroze. Pētījumā iesaistītie pacienti saņēma jauno AbbVie medikamentu kombināciju kopā ar ribavirīnu. Vispārējā medikamenta efektivitāte bija 96%.

TURQUOISE-II ir randomizēts, atklāts pētījums 12 vai 24 nedēļu laikā, iesaistot 380 vīrushepatīta C pacientus un izmantojot AbbVie medikamentu kombināciju kopā ar ribavirīnu. Pētījumā piedalījās pacienti, kuri slimo ar vīrushepatīta C 1. genotipu un aknu cirozi. Ārstēšanās efektivitāte pēc 12 nedēļu ārstēšanas kursa bija 91,8% un pēc 24 nedēļām 95,6%.

Pētījumā PEARL-III 12 nedēļu laikā tika novērtēta AbbVie jaunās terapijas efektivitāte un drošība ar vai bez ribavirīna. Pētījumā tika iesaistīti 419 pieaugušie pacienti ar vīrushepatīta C 1b genotipu, kuriem nav aknu cirozes. Pēc 12 nedēļām veiksmīga izārstēšanās tika novērota 99,5% (ar ribaverīnu) un 99,0% (bez ribavirīna) gadījumu.

* Ārstēšanas režīms fiksētas devas kombinācijā ABT-450/ritonavir, ombitasvir (ABT-267) un dasabuvir (ABT-333).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu