Eksperti: "Jūrmalgeitas" spriedums varētu mazināt kukuļotāju nesodāmības apziņu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas krimināllietas iznākums, apsūdzētajiem piemērojot reālu cietumsodu, varētu mazināt kukuļotāju nesodāmības apziņu, uzskata aptaujātie eksperti.

Sabiedriskā politikas centra "Providus" pētniece, politoloģe Iveta Kažoka norāda, ka šis ir vēsturisks tiesas spriedums, kas vainago Latvijas līdz šim skaļāko politiskās korupcijas skandālu.

"Tas pierāda, ka par korupciju ar reālu brīvības atņemšanu ir iespējams notiesāt ne tikai "sīkos gariņus" - tiešos izpildītājus -, bet arī nozieguma organizatorus," sacīja Kažoka.

Apsūdzētajiem noteiktais sods - pieci gadi brīvības atņemšanas - noteikti mazinās kukuļotāju nesodāmības apziņu, it sevišķi Jūrmalā, uzskata pētniece.

Viņa norāda, ka dažādu sasaukumu Jūrmalas domju "neizprotamie un nemotivētie lēmumi" jau labu laiku pirms "Jūrmalgeitas" skandāla veidoja "korupcijas saēstas pilsētas" reputāciju.

"Cerams, Jura Hlevicka piemērs liks pilsētas domniekiem aizdomāties par to, ka arī viņu rīcības patiesā motivācija var reiz izgaismoties," norādīja Kažoka.

Pētniece piebilda, ka spriedums tomēr nepieliek punktu skandālam. Pirmkārt, pirmās instances tiesas spriedumu var pārsūdzēt. Otrkārt, nav atrisināts jautājums par citu "Jūrmalgeitas" personāžu, piemēram, Aināra Šlesera (LPP) un Andra Šķēles (TP), juridisko un politisko atbildību.

"Sprieduma pilnais teksts, iespējams, parādīs tiesas viedokli šajā jautājumā - vai Hlevickis un [Germans] Milušs ir vienīgie kukuļdošanas finansētāji un organizētāji, vai arī prokuratūrai būtu jāturpina izmeklēšana šajā lietā, lai pārbaudītu vēl kādu personu līdzatbildību," sacīja Kažoka.

Arī krimināltiesību eksperts Andrejs Judins pauda cerību, ka tiesas piemērotais sods atturēs potenciālos kukuļdevējus no noziedzīgajām darbībām.

"Ņemot vērā lietas plašo publicitāti, šādam sodam ir preventīvs moments," sacīja Judins.

Jau ziņots, ka Zemgales apgabaltiesa šodien nolēma Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas krimināllietā apsūdzētajiem - bijušajam BMW tirgotājam Milušam un bijušajam Jūrmalas mēram Hlevickim - piemērot cietumsodu uz pieciem gadiem ar mantas konfiskāciju.

Trešajam lietā apsūdzētajam - partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidātam Gvido Harijam Volbrugam - tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem ar trīs gadu pārbaudes laiku un mantas konfiskāciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu