Pēdējais laiks doties uz sporta zāli (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pavasaris un vēl jo vairāk vasara ļaudīm beidzot ļaus atbrīvoties no smagajiem kamzoļiem un zābakiem, kas jau pavisam drīz atkal uz ilgāku laiku tiks noglabāti skapjos. Vairumam cilvēku šis pārejas posms ir ļoti būtisks un saistās ar aktīvu darbošanos sporta un trenažieru zālēs, aerobikas klubos vai arī ar skriešanu zem klajas debess, jo tikai tādā veidā var uzlabot savu fizisko formu un reizē atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, kas var likt justies neērti dažādās ar vasaru saistītās izklaidēs.

Droši vien daudz ir tādu cilvēku, kuri pēc drūmās ziemas secina, ka mazkustīgā dzīvesveida un sēdošā darba grafika dēļ pasliktinājusies fiziskā izturība, kā arī parādījies liekais svars. Iestājoties siltākam laikam, jūtami uzlabojas pašsajūta un palielinās darbaspējas, tādēļ tieši šajā laikā cilvēkiem bieži vien rodas tieksme kaut ko mainīt savā dzīvē – kļūt aktīvākiem un veselākiem, lai vasarā, dodoties kaut vai uz to pašu pludmali, par savu ķermeni nebūtu jāsarkst.

Tas nemaz neprasa tik daudz laika

Liekāku uzmanību savam izskatam pievērš daiļā dzimuma pārstāves, kas fizisko formu cenšas uzlabot un uzturēt daudz nopietnāk un mērķtiecīgāk. Šim apgalvojumam piekrīt arī sporta kluba "Libava sports" aerobikas trenere Svetlana Putilova, kura skaidro, ka tieši sievietēm rūp sava figūra. Un vasaras tuvošanās ir jūtama aerobikas nodarbībās, kurās pavasarī piedalās daudz vairāk sieviešu ar kopīgu mērķi – atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, ja tādi ir, kā arī vienkārši parūpēties par savas veselības uzlabošanu.

Svetlana stāsta: lai iegūtu slaidu, skaistu augumu nebūt nav jākļūst par sporta zāļu vergu, jo pietiek ar vismaz stundu ilgiem treniņiem trīs reizes nedēļā un jau pēc diviem, trim mēnešiem vajadzētu būt redzamiem pirmajiem rezultātiem. "Protams, ir izņēmumi, un gadās, ka vēlamo efektu cilvēkam nākas gaidīt ilgāk. Tādēļ, lai sasniegtu nosprausto mērķi, ir nepieciešama liela apņemšanās un neatlaidība," pauda aerobikas trenere, piebilstot, ka labāk bez šaubām ir sportot visu cauru gadu, jo tad nebūs jāsatraucas ne par lieko svaru, ne arī veselības problēmām, ko izraisa kustību deficīts.

Regulāriem treniņiem lielākas garantijas

Sporta kluba "Māja – fitness" trenere Zane Gabaliņa skaidro, ka atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un uzlabot fizisko formu var ļoti ātri, taču tikpat strauji cilvēks savu ķermeni var novest tādā pašā stāvoklī, kāds tas bija pirms aktivitāšu uzsākšanas, jo katra indivīda organisms uz dzīvesveida maiņu reaģē mazliet citādāk. Tādēļ tas, ka jūs divu vai trīs mēnešu laikā esat krietni notievējis un kļuvis sportiskāks, vēl nenozīmē misijas beigas. Gluži pretēji, kā uzskata speciālisti, labu fizisko formu uzturēt ir daudz grūtāk nekā to iegūt. Pagaidām gan pieredze rāda, ka Liepājas sporta klubos vairāk ļaužu pulcējas martā un aprīlī – īsi pirms vasaras sezonas. Tādējādi tas liek domāt, ka lielai daļai cilvēku veselība un ķermeņa izskats ir svarīgāks tieši siltākajā gadalaikā, bet pārējos mēnešos sportot gribētāju aktivitāte ir mazāka.

Marts un aprīlis ir noslogotākie mēneši arī sporta klubā "Lāčplēsis", ko neslēpa tā saimnieks Māris Šveiduks, kura stāstītajā skepse gan bija jūtama mazāk. "Jā, arī mūsu trenažieru zālē šajā laikā netrūkst sportot gribētāju, taču tā nu gluži nevarētu teikt, ka cilvēki nāk un iet – ap 60 procentiem mūsu sporta zālē ir tādu, kas nodarbojas regulāri, bet atlikušā daļa vai nu patrenējas pāris mēnešu, vai arī atnāk tikai uz dažiem treniņiem," teica M.Šveiduks.

Lai arī sporta klubus vairāk apmeklē jaunieši, arvien lielāku uzmanību savai veselībai un dzīvesveidam pievērš vecāka gadagājuma cilvēki, kas, tāpat kā jaunie, vēlās izskatīties sportiskāk. Māris Šveiduks atceras, ka "Lāčplēsī" nesen sācis trenēties kāds vīrietis pensijas gados. Sākumā viņam bijis nepieciešams laiks, lai pierastu pie regulārām aktivitātēm trenažieru zālē, taču vēlāk pieredzējušais kungs iejuties. Šobrīd viņš, daudz neatpaliekot, darbojas kopā ar spriganajiem jauniešiem, un sešdesmitgadniekam svaru cilāšana ir kļuvusi par sava veida hobiju, kas reizē sniedz gandarījumu un nostiprina veselību.

Nepieciešama tikai vēlēšanās

Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ cilvēki, kuri vēlas uzlabot savu sportisko formu, vēršas pie speciālistiem, ir vēlme panākt efektu ātrāk, nekā tas parasti iespējams, nodarbojoties individuāli – skrienot, spēlējot dažādas sporta spēles un aizraujoties ar citām aktivitātēm. Nav šaubu, ka, vadoties no kvalificēta trenera sastādītās treniņu programmas, darba augļi neizpaliks un jau pēc pāris mēnešiem varēsit lepoties ar savu augumu, nekautrējoties atkailināt ķermeni, vasaras svelmē vārtoties siltajās pludmales smiltīs. Labāk vērsties pie šajā jomā zinoša cilvēka arī tādēļ, ka, pašam cenšoties atbrīvoties no liekā svara vai vienkārši mēģinot uzlabot fizisko izturību, jūs varat pārpūlēties.

Liepājas iedzīvotājiem nudien nebūtu jāsatraucas, ka nav vietu, kur izlocīt ziemā ierūsējušos kaulus un atbrīvoties no liekā svara, kas uzkrājies, piemēram, ēdot Ziemassvētkos ceptos speķa pīrādziņus. Mūsu pilsētā trenažieru zāļu un aerobikas klubu netrūkst, kā arī cenas ir pieņemas (vidēji mēneša maksa svārstās ap 20 latiem), turklāt skolēniem un studentiem visos sporta klubos ir atlaides. Nepieciešama tikai vēlēšanās veidot savu dzīvesveidu aktīvu un veselīgu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu