Sveiciens Zinību dienā! (31)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien 1.septembris. Tā ir svētku diena ne vien tūkstošiem skolēnu un viņu ģimeņu, bet arī skolotājiem un visiem ar izglītību saistītajiem cilvēkiem. Lai Zinību diena šogad būtu izdevusies, par kārtību un drošību rūpēsies simtiem cilvēku. Īpaša uzraudzība šogad tiek solīta uz ceļiem un izklaides vietās. Pastiprināti kontrolēs arī alkohola tirdzniecību un lietošanu.

Šogad skolas gaitās dosies aptuveni 216 tūkstoši vispārizglītojošo dienas skolu skolēnu. Izglītības un zinātnes ministres padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe portālam TVNET pastāstīja, ka pirmajā klasē mācības šogad sāks aptuveni 21 tūkstotis bērnu. 

Profesionālo vidējo izglītību šogad apgūs aptuveni 30 tūkstoši jauniešu, tajā skaitā desmit tūkstoši skolēnu mācīsies pirmo gadu šajās skolās.

Savukārt studentu skaits jaunajā mācību gadā ir aptuveni 115 tūkstoši, taču daļā augstskolu studentu uzņemšana vēl turpinās. Studentu gaitas šogad plāno sākt aptuveni 25 tūkstoši jauniešu, tostarp 13 tūkstoši cilvēku studēs par valsts budžeta naudu.

Skolas gatavas 1.septembrim

Latvijas skolas ir gatavas uzņemt skolēnus pirmajā mācību dienā 1.septembrī, augusta izskaņā atzina izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe. Šogad 1.septembris, salīdzinot ar pagājušā gada Zinību dienu, iezīmējoties ar pozitīvu stabilitāti.

Ministre gan neizslēdz, ka arī jaunajā mācību gadā varētu tikt slēgta kāda skola.

Alkohols nepilngadīgajiem nepieejams

Kaut arī Saeimā vēl nesen bija daudz debašu par alkohola tirdzniecības iespējamo aizliegumu Zinību dienā, tomēr patlaban ir spēkā iepriekš esošā kārtība, kas arī 1.septembrī atļauj alkoholu pārdot. Protams, nepilngadīgie alkoholu nedrīkst iegādāties nevienā gada dienā, tostarp arī 1.septembrī.

Saeimas Preses dienestā atgādināja, ka nesen parlaments pieņēma stingrākus sodus par alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem. Par šo pārkāpumu var sodīt gan konkrēti pārdevējus, gan veikalus vai kafejnīcas, kurās viņi grādīgo dziru iegādājas.

Par alkohola tirgošanu nepilngadīgajiem tagad var piespriest sodu no 500 līdz 1000 latiem

arī veikalu īpašniekiem - juridiskām personām. Līdz tam sodīt varēja tikai pārdevējus.

Arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece iepriekš solīja, ka 1. septembrī rūpīgi tiks kontrolētas izklaides vietas, kurās nepilngadīgie varētu lietot alkoholu.

Vairākas kafejnīcas un restorāni visā Latvijā šodien pirmklasniekiem un viņu ģimenēm piedāvā speciālus ēdienus un pārsteigumus.

Septembra sākumā skolēniem un autovadītājiem jābūt īpaši vērīgiem
Septembra sākumā skolēniem un autovadītājiem jābūt īpaši vērīgiem Foto: LETA

Šodien pastiprinātā režīmā strādās dažādi kārtības sargi. Daudzviet uz ielām, pie skolām un dažādās sabiedriskās vietās būs vairāk policistu nekā parasti.

Pastiprināta policijas kontrole tiek solīta Vecrīgā un tās apkārtnē. Vecrīgā būs norīkotas papildu patruļas, kas pievērsīs pastiprinātu uzmanību nepilngadīgām personām un regulāri apstaigās izklaides vietas, kontrolējot nepilngadīgu personu atrašanos tajās.

Uzmanīgi uz ceļiem!

Arī ceļu policisti aktīvi iesaistīsies satiksmes uzraudzībā.

Rīgā septembra sākumā pie skolām ieteicams braukt ar ātrumu 30 km/h.

Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš teica: "1.septembris ir tā diena, kad fotoradari, kas novietoti pie skolām, sāks strādāt jau no pirmā kilometra." Tādējādi, ja tur, kur atļauts braukšanas ātrums 50 km/h, automašīna tika vadīta ar ātrumu 51 km/h, šoferis tiks saukts pie atbildības.

Vajag izrunāties ar bērnu

Viņš stāstīja, ka pirms skolas gaitu sākšanas vecākiem vajadzētu ar bērniem pārrunāt iespējamo rīcību uz ielas. Būtu labi kopā ar bērniem izstaigāt maršrutu līdz skolai kājām. Ar bērniem vajadzētu izrunāt, kā rīkoties saistībā ar cilvēkiem, kas, piemēram, uzdod dažādus jautājumus un vēlas aizvest mājās.

Arī portāls TVNET novēl - lai Tev izdevusies Zinību diena un jaunais mācību gads!

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu