Somi saniknoti par Estonia izmeklēšanas komisijas atklājumiem (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas ekspertu sniegtais ziņojums, kurā kritizēti starptautiskās izmeklēšanas komisijas atzinumi prāmja Estonia nogrimšanas lietā, ir izraisījis plašu reakciju somu amatpersonu vidū, vēsta Helsingin Sanomat.

1997. gadā starptautiskās izmeklēšanas komisija darbu noslēdza ar secinājumu, ka prāmis nogrimis tehnisku nepilnību dēļ, savukārt Igaunijas eksperti savā pirms pusotras nedēļas sniegtajā ziņojumā norādīja, ka nav pietiekami izvērtēta arī versija par iespējamu sprādzienu uz kuģa, akcentējot, ka šādu varbūtību starptautiskā izmeklēšanas komisija neapsvēra.

Somijas pārstāvji, kas darbojās šajā komisijā, ir asi reaģējuši uz igauņu sniegto kritiku, paziņojot, ka igauņu iebildes ir nepamatotas. Katastrofas izmeklēšanas komisijas vadītājs un Somijas pārstāvis Toumo Karpinens, kā arī viņa priekšgājējs šajā darbā Kari Lehtola ir sākuši strīdu par Igaunijas ekspertu slēdzieniem. Viņi abi Igaunijas vēstniecībā Helsinkos iesnieguši protestu pret šo ziņojumu.

T. Karpinens uzskata, ka Igaunijas ekspertu komisijas vadītāja Margusa Kurmas rīcība nav bijusi situācijai atbilstoša. "Igauņu izmeklētājs nāca mūs nopratināt un par jautājumiem, kas turpat desmit gadus ir bijuši zināmi, runāja tā, it kā mēs būtu slēpuši kādus faktus," saka T. Karpinens. Viņš uzskata, ka igauņu komisijas ziņojums sastāv no veciem pieņēmumiem par iespējamo sprādzienu uz klāja un sūcēm, un no pretrunīgiem izteikumiem. "Visnopietnākie no apgalvojumiem ir vairākkārt apgāzti. Šīs teorijas nekur neved," uzskata T. Karpinens, kas ir pārliecināts, ka starptautiskās komisijas atzinumi par prāmja bojāeju atbilst patiesībai, un norāda, ka būtībā igauņu komisijai tos nav izdevies apstrīdēt. Proti, versija par sprādzienu tika izskatīta arī starptautiskās komisijas darbā, taču ne komisijas locekļiem, ne citiem pētniekiem, kas darbojušies vēlāk, nebija izdevies atrast sprādziena pēdas.

Igaunija sāka atkārtoti izmeklēt prāmja Estonia nogrimšanas apstākļus pirms gada, kad valdība izveidoja komisiju, kuras uzdevums bija izvērtēt starptautiskās izmeklēšanas komisijas sniegto ziņojumu saistībā ar prāmja nogrimšanas apstākļiem. Komisijai bija jāpārbauda arī versija, ka ar prāmi Estionia pēc tam, kad Krievijas armija atstāja Igauniju, no valsts varētu būt izvestas militārās tehnoloģijas. Neatkarīgā jau rakstīja, ka Igaunijas premjers uzdevis komisijas locekļiem turpināt darbu un sniegt jaunu ziņojumu šā gada rudenī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu