Noraida informāciju, ka sprādzienā Ādažos vainojams jaunsargs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NBS

Aizsardzības ministrija (AM) un Nacionālie bruņotie spēki (NBS) kategoriski noraida Saeimas deputāta Kārļa Seržanta (ZZS) pausto un medijos publicēto informāciju, ka sprādzienā Ādažu poligonā būtu vainojams jaunsargs.

Neesot arī ASV karavīra izšauts lādiņš

Tāpat AM un NBS kategoriski noraida izskanējušo informāciju, ka iespējamais sprādzienbīstamais priekšmets, kas detonēja zemessarga mugursomā, ir ASV karavīru izšauts lādiņš.

AM preses pārstāvis Normunds Stafeckis norādīja, ka NBS komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube 24.oktobrī Latvijas televīzijas raidījumā "Panorāma" informēja sabiedrību par sākotnējās izmeklēšanas rezultātiem.

Graube skaidri pateicis, ka ir noskaidrots zemessargs, kura mugursomā sprāga mazas jaudas lādiņš.

AM pārņēmusi dienesta izmeklēšanu

AM ir pārņēmusi dienesta izmeklēšanu no NBS un sola nekavējoties informēt sabiedrību par atklātajiem faktiem un notikumu norisi, tiklīdz tie būs noskaidroti ar liecībām un ar ekspertīzēm apstiprināti. Arī līdz šim AM un NBS vienmēr ir informējuši sabiedrību par visiem notikušiem nelaimes gadījumiem ar karavīriem un zemessargiem, uzsvēra Stafeckis.

Saistībā ar izskanējušo informāciju, ka sprādzis ASV karavīru izlietots lādiņš, Stafeckis norādīja, ka pēdējo gadu laikā ASV karavīri Ādažu poligonā nav veikuši šaušanu ar 40 milimetru granātām, taču Latvijas NBS standarta bruņojumā ir šīs granātas un tās arī tiek izmantotas karavīru apmācībā.

Pabriks: intrigu vērpšana kaitina tuviniekus

Nosodījumu par atsevišķām publikācijām pauda arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V). Viņš uzskata, ka atsevišķu cilvēku vēlmei spekulēt ar lietām nav vietas šajā gadījumā. Pabriks uzsvēra, ka intrigu vērpšana par šo gadījumu plašsaziņas līdzekļos arī kaitina cietušo un bojāgājušā tuviniekus.

Rezultātus sola nedēļas laikā

Ministrs apliecināja, ka dienesta izmeklēšana par šo nelaimes gadījumu rit raiti, iespējams, jau nedēļas laikā tā tiks pabeigta. Par 99,9% jau gan esot zināms, kas notika Ādažu poligonā, taču pilnīgai skaidrībai esot jāsagaida izmeklēšanas rezultāti.

Pēc Pabrika domām, vislielākā atbildība par notikušo ir jāuzņemas zemessargam, kura mugursomā sprāga lādiņš, taču atbildība būs jāuzņemas vēl kādam. Ministrs vēlas noskaidrot, kādēļ mācībās atradās arī kāds jaunsargs.

Pabriks arī apliecināja, ka piedalīsies bojāgājušā zemessarga izvadīšanas ceremonijā, gan neatklājot bēru datumu un vietu.

Jau ziņots, ka 23.oktobrī Ādažu poligonā sprādzienā ievainojumus guva deviņi zemessargi, viens no ievainotajiem zemessargiem vēlāk miris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu