Apstādina mācības Ādažu poligonā; starp cietušajiem arī viens jaunsargs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube pirmdien devis rīkojumu apstādināt mācību norisi Ādažu poligona kaujas šaušanas sektorā, kur svētdien notika Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona mācības un sprādzienā cieta deviņi zemessargi, pavēstīja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļā.

Tiek veikta pārbaude

Mācības apstādinātas, lai veiktu pārbaudi un pārliecinātos, vai sektorā neatrodas sprādzienbīstami priekšmeti.

Precizējot datus par svētdien sprādzienā cietušajiem, AM secinājusi, ka starp deviņiem cietušajiem ir arī kāds jaunsargs, kurš bija uzaicināts novērot poligonā notiekošās mācības. Jaunsargs nepiedalījās kaujas šaušanā, atradās Franču kurgānā mācību novērošanai paredzētā vietā, bet sprādziena brīdī kopā ar zemessargiem atradās nelaimes gadījuma vietā.

Pagaidām joprojām nav noskaidrots, kas detonēja vienā no zemessargu mugursomām, kas bija novietotas laukumā uz Franču kurgāna netālu no tur esošajiem mācību dalībniekiem. Iespējams, kāds no mācību dalībniekiem Ādažu poligonā bija atradis sprādzienbīstamu priekšmetu un atnesis to uz Franču kurgānu.

Ādažu poligona izmantošanas noteikumi paredz, ka kaujas šaušanas nodarbībās ir jāveic vizuāla novērošana, vai izšautā munīcija mērķu zonā ir detonējusi, informēja AM. Ja tas nav noticis vai tiek atrasts kāds cits sprādzienbīstams priekšmets, nekavējoties ir jāpārtrauc mācības un jāziņo poligona administrācijai, lai veiktu mērķu zonas attīrīšanu no munīcijas.

Katru gadu tiek veikta arī plānveida Ādažu poligona attīrīšana no munīcijas, tostarp sprādzienbīstamiem priekšmetiem. Šogad šī procedūra ir veikta 150 hektāru platībā, bet pērn – 330 hektāru platībā.

Cieta kopumā deviņi cilvēki

Portāls TVNET jau ziņoja, ka svētdien Ādažu poligonā sprādzienā, kas notika pēc militāro mācību beigām, cieta kopumā deviņi cilvēki. Viens no cietušajiem zemessargiem svētdienas vakarā no gūtajiem ievainojumiem mira.

Militārā policija ir sākusi kriminālprocesu, bet Nacionālo bruņoto spēku komandieris ir ierosinājis dienesta izmeklēšanu.

Iespējams, kāds no zemessargiem poligonā bija atradis nesprāgušu lādiņu un ievietojis to savā mugursomā, taču lādiņš detonējis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu