LTV raidījums: Rēzeknē tiekot pirktas vēlētāju balsis (91)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rēzeknē tiekot pirktas vēlētāju balsis, šodien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". Kā raidījumam atzina Rēzeknē sastaptie iedzīvotāji, balsi varot pārdot par pieciem līdz 25 latiem.

Uzrunājot kādu vīrieti uz ielas, "Panorāma" noskaidroja, ka viņš savu balsi pārdevis par 25 latiem. Balsots tiekot par tiem, kas maksā visvairāk. Sarunā ar žurnālistiem tika pieminēta partija "Jaunais laiks" (JL).

Savukārt kāds cits vīrietis atzina, ka pārdevis savu balsi par pieciem latiem. Uzzinot, ka citi nopelnījuši vairāk, viņš pieļāva, ka, iespējams, viņam tik maz samaksāts tādēļ, ka bijis iereibis.

Minētais vīrietis arī nevarēja pateikt, par kuru partiju nobalsoja. Viņš atcerējās, ka balsojis par septīto sarakstu. Kā liecina informācija Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā, pašvaldību vēlēšanās Rēzeknē septītā pēc kārtas ierakstīta "Pilsoniskā savienība", savukārt Eiroparlamenta vēlēšanās ar septīto numuru startē Osipova partija.

Kā aģentūrai LETA teica JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, šis gadījums tiks pārbaudīts. Ja izrādīsies, ka ir notikuši pārkāpumi, partija atbilstoši reaģēs. Viņa gan neizslēdz, ka tas varētu būt mēģinājums pirms vēlēšanām nomelnot Ministru prezidenta partiju.

Āboltiņa uzsvēra, ka JL nekad nav atbalstījis šādu rīcību un iespēju, ka tā varētu ietekmēt vēlēšanas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rēzeknes domes deputātu kandidāts Māris Igavens (JL), televīzijā izskanējusī informācija, ka viņa partija pērk balsis, visticamāk, ir provokācija.

"Nevaru iedomāties, kas uz šādu provokāciju būtu spējīgs. Esmu pārliecināts par saviem cilvēkiem, viņi balsis nepirktu. Iespējams, vērsīšos Drošības policijā, lai pārbauda "Panorāmā" izskanējušās informācijas patiesumu. Ja runā kameru priekšā, tad lai runā līdz galam," sašutumu neslēpa Igavens.

Partijas "Pilsoniskā savienība" Rēzeknes nodaļas vadītāja Līvija Plavinska uzsvēra, ka pašvaldību vēlēšanās sarakstiem nav numuru, tāpēc vīrietis, sakot, ka nobalsojis par septīto sarakstu, visticamāk, kaut ko ir sajaucis.

"Katrā ziņā, man nav saprotama to cilvēku loģika, kuri pērk vēlētāju balsis. Ne visi viņi būs deputāti, tad par kādu iedomātu varu viņi cīnās? Ja par balsi gatavi maksāt 25 latus, tad 10 balsis maksās 250 Ls. Dārgi un neizdevīgi. Šaubos, ka kāds ir tik bagāts deputāts, lai ar balsu pirkšanu nodrošinātu sev vietu pašvaldībā. "Pilsoniskās savienības" deputātu kandidātu sarakstā nav tik bagātu personu. Bet, ja jau runā, ka Rēzeknē balsis pērk, tad kaut kas notiek. Nav dūmu bez uguns," sacīja Plavinska.

Kā ziņots, Rēzeknes domes deputātu kandidāts Anatolijs Pušņakovs ("Saskaņas centrs") vērsies policijā ar iesniegumu par deputātu kandidāta Antona Ludborža ("Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK) saukšanu pie atbildības par apmelošanu vēlētāju balsu pirkšanā publisko debašu gaitā LTV raidījumā "100.pants", aģentūru LETA informēja Pušņakovs.

Otrdien, 2.jūnijā, uz publiskām debatēm par pašvaldību vēlēšanu norisi un partiju priekšvēlēšanu programmām raidījumā "100.pants" viesojās Rēzeknes domes deputātu kandidāti. Raidījuma gaitā Ludboržs debašu dalībniekiem atklāti paziņoja, ka Pušņakovam ir saistība gan ar vēlētāju balsu pirkšanu, gan ar Krievijas kriminālajiem grupējumiem.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Pušņakovs, viņš nebaidās no vēlētāju balsu trūkuma, jo četru gadu laikā kā Rēzeknes domes deputāts viņš esot darījis pietiekami daudz rēzekniešu labā, lai iemantotu iedzīvotāju uzticību.

"Apmelot var tikai cilvēks, kuram pašam nav nekādu izredžu tikt ievēlētam. Esmu gatavs laiku līdz 7.jūnijam pavadīt policijas uzraudzībā, lai tikai pēc tam kāds neteiktu, ka esmu iesaistīts balsu pirkšanā. Man nav vajadzības pirkt balsis," sacīja Pušņakovs.

Rēzeknes pilsētas un rajona policijas pārvaldē aģentūrai LETA apstiprināja, ka ir saņemts iesniegums par kāda deputāta kandidāta saukšanu pie atbildības par goda un cieņas aizskaršanu, taču policija neatklāja, kas un pret ko iesniegumā vērsies.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Ludboržs, viņa publiski izskanējušiem apgalvojumiem par Pušņakova un Rēzeknes domes deputātu kandidātes Jeļenas Laškovas (LPP/LC) saistību ar vēlētāju balsu pirkšanu ir pamats.

"Par šo cilvēku pārstāvēto partiju dalību balsu pirkšanā pilsētā runā jau vairākas nedēļas. Un ne viens cilvēks, bet daudzi. Pušņakova cilvēki aicinājuši iedzīvotājus balsot par viņa partiju, draudot ar kriminālajiem grupējumiem. Savukārt Rēzeknes pansionāta iemītnieki baidās, ka viņus nebaros vai pat izliks no pansionāta, ja nebalsos par Laškovas partiju. Man ir liecinieki, taču informācija jāpārbauda tiesībsargājošajām institūcijām, nevis man. Tās zina par iespējamiem balsu pirkšanas mēģinājumiem," sacīja Ludboržs un piebilda, ka viņš dzirdējis dažādas runas arī par sevi.

"Cilvēki sacīja, ka es pērku balsis. Uztveru to kā reklāmu. Slikta reklāma arī ir reklāma," sacīja Ludboržs. Komentējot Pušņakova vēršanos policijā ar iesniegumu par saukšanu pie atbildības par apmelošanu, Ludboržs bija lakonisks: "Katrs cīnās, kā var."

Pats Ludboržs ar iesniegumu policijā par iespējamu balsu pirkšanu Rēzeknē neesot vērsies, norādot: "Es zinu, ka viņi [policija] to zina."

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Laškova, viņas pārstāvētās partijas valdes sēdē arī tuvākajā laikā tiks lemts jautājums par vēršanos policijā saistībā ar Ludborža publiski izteiktajiem apgalvojumiem par viņas kā deputātu kandidātes saistību ar vēlētāju balsu pirkšanu.

"Ja cilvēkam ir pierādījumi par manu saistību ar balsu pirkšanu, tad ar tiem ir jāvēršas attiecīgajās iestādēs. Sociālajā jomā strādāju jau kopš 1994.gada un, manuprāt, savu darbu veicu labi. Cilvēki mani un manus darbus zina. Vēlētāju aģitācija notiek likuma robežās, es nenodarbojos ar balsu pirkšanu," sacīja Laškova.

Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu