Pēc Kadafi nāves kārta pienākusi Asadam un Saleham

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ilggadējā Lībijas diktatora Muamara Kadafi nāve uzkurinājusi kaismīgas emocijas arābu valstu tīmekļa lietotājos, kuri aizvien skaļāk brīdina, ka tagad kārta pienākusi Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam un Jemenas līderim Ali Abdullam Saleham.

"Kadafi dēvēja savus ļaudis par žurkām. Viņš beidza savu dzīvi alā gluži kā žurka," tviterī raksta @al4a10m. "Tirāni, lūk, jums mācība - jūsu gals ir neizbēgams."

Arābu aktīvistiem un blogeriem Kadafi nāve iedvesusi jaunu elpu plašajos protestos Sīrijā un Jemenā, kur par spīti mēnešiem ilgajām demonstrācijām tā arī nav izdevies gāzt autokrātiskos līderus.

Ievainotā Kadafi attēli redzami arābu valstu laikrakstu pirmajās lapaspusēs, bet tikmēr tīmekļa lietotāju reakcija uz notikumiem Lībijā svārstās no gavilēm līdz pat pretīgumam.

"Kadafi galam būtu jākalpo par mācību citiem arābu līderiem - šiem tirāniem būtu jāzina, ka brīdī, kad jūs pavēršat ieročus pret savu tautu, jūs zaudējat likumību," brīdina palestīniešu laikraksts "Al Quds".

"Trešais tirāns - miris alā," secina neatkarīgais Ēģiptes izdevums "Al-Masry Al-Youm", bet valstij piederošais "Al-Akhbar" rezumē: "Diktatora gals."

Kamēr tīmekli pāršalca ziņas un smagi ievainotā Kadafi attēli, sociālo tīklu lietotāji un blogotāji steidza brīdināt Salehu un Asadu.

"Saleh, vai tu vakar labi gulēji?" Jemenas līderim jautā tvitera lietotājs @Falihalhajri.

Gāztais Tunisijas prezidents Zins el Abidins "ben Ali aizbēga, [bijušajam Ēģiptes prezidentam Hosni] Mubarakam izvirzītas apsūdzības, Kadafi ir nogalināts. Jo vairāk tirāns pretojas, jo šausmīgāks sods," spriež @essamz. "Izskatās, ka Bašars tiks piesists krustā pašā Damaskas centrā."

Jo īpaši Kadafi nāve atdzīvinājusi Sīrijas opozīcijas kustību, kas no jauna aicinājusi atbalstītājus piektdien pulcēties uz protestiem pret Asadu.

"Vakardienas notikumi sūta skaidru, spēcīgu un apņēmīgu vēstījumu, īpaši jau Sīrijas prezidentam," spriež Beirūtas Amerikas universitātes politikas zinātnes profesors Hilals Hašans.

"Vēstījums ir sekojošs - ārkārtēja spēka pielietošana tautas apspiešanai, stingrās dūres politika vairs nedarbojas," brīdina eksperts. "Galu galā tauta gūs virsroku."

"Es uzskatu, ka mēs šajā reģionā ieraudzīsim liberālisma sēklas. Tas būs garš ceļš, taču viss mainīsies," prognozē Hašans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu