Tikpat lielas uzmanības vērti ir daudzi aspekti, kas saistīti ar pāreju uz veģetāro uzturu. To sākt bez konsultēšanās ar speciālistu un neņemot vērā katra individuālās īpašības nozīmē pakļaut sevi riskam ieguvuma vietā var nopietni sabojāt veselību.
Ja izlemts atteikties no gaļas, jārēķinās: ikviena no došām uz šādu izvēli reaģē atšķirīgi.
Joga iemāca sazemēties, būt sasaistē ar brīdi, kurā dzīvojam, ļaut pašam nodrošināt to, ko piedāvā gaļa. Taču saprotot, ka stabilam un vieglam iespējams būt arī savā apziņā, cilvēks agrāk vai vēlāk nonāk pie veģetārisma.
Vātām, kuras parasti ēd haotiski, pāriešana uz veģetāru pārtiku lielākoties grūtības nesagādā, jo šai došai piederīgie allaž gatavi pārmaiņām, arī ezotēriskiem meklējumiem. Lielākā kļūda – būdamas vieglas, vātas aizmirst, ka gaļa palīdz sazemēties, kas viņām ļoti vajadzīgs. Pārejot tikai uz satvisku ēdienu, bet nemainot domāšanas ievirzi un turpinot līdzšinējo dzīvesveidu arī citās izpausmēs, vātām var aizbraukt širmis – piemēram, cilvēks kļūst aizmāršīgāks, trauksmaināks, viņam sākas anēmija, uzmācas nemotivēts nogurums. Tas norāda, ka organisms ziņo: attīrīšanās sākusies, taču nav pietiekami pārdomāts, ar ko aizstāt ierasto pārtiku. Ja līdz šim pusdienās ēsta kotlete ar salātiem un griķiem, bet tagad palikuši tikai griķi ar salātiem, ēdiens nav kļuvis veselīgāks, jo tajā trūkst proteīnu, ko tik bagātīgi satur gaļa. Vātas to nedrīkst atļauties. Tām arī nepietiek tikai ar vienu gaļas aizstājēju – jāiemācās iekļaut uzturā vairākas atšķirīgiem olbaltumiem bagātas produktu grupas. Ik dienu pa niekam no katras, līdz saņemtas gan visas organismam nepieciešamās aminoskābes, gan pārējās uzturvielas. Gaļā vērtīgais ir nosacīti vienuviet, taču augu valstī katrā produktā ir citādi proteīni, vitamīni, minerālvielas. Lai rastos vēlamais veselums, jāprot šīs ēdamlietas atrast un pareizi izkārtot. Vātām svarīgi ik pa laikam likt galdā maltītes, kas iezemē, piemēram, sēnes. Tās pieder smagajiem ēdieniem – ir pat tamasiskas kā gaļa, taču – dabas produkts, kas nodrošina atsvaru kāpinātajam trauksmainumam.
Pārdomāti un piemērotās devās iekļaut ēdienkartē pākšaugus ar ķimenēm un asefoetīdu, mungdālu, piena produktus, riekstus un sēklas, graudaugus – tas attiecas ne tikai uz vātām, bet uz visām došām.
Pitas visbiežāk meklē un atrod argumentus par labu gaļai, kaut tieši šai došai veģetārais uzturs ir vispiemērotākais. Pitās ir pārmērīgi daudz agresivitātes – slēptas un neslēptas, arī tāds nešpetnums, ko cilvēkam sevī grūti atpazīt. Agresīva impulsivitāte saistās ar skābu garšu, un pitām skābuma ir pārpārēm. Kaut arī gaļa kā uzturviela daudz skābes nesatur, gremošanas procesā sabrūkot tās aminoskābēm, organismā rodas skābes atlikumi, kas ļoti vairo agresivitāti.
Kaphas, kas tāpat ir gana piezemētas, atsacīšanos no gaļas parasti neuztver kā problēmu – vairāk viegluma tām ir pa prātam.
Taču jebkurai no došām atteikšanās no gaļas nav modes untums vai visiem iesakāms dzīves kvalitātes uzlabošanas priekšnoteikums. Daudzu fizisko rādījumu ziņā, piemēram, anēmijas slimnieku skaita salīdzinājumam, veģetāriešu veselība nav labāka kā gaļēdājiem. Galvenās atšķirības saistās ar apzinātās izvēles atspoguļojumu tajās vibrācijās, kas piesaista dvēseli un garu augšupceļošiem notikumiem un cilvēkiem. Ja tas ir svarīgi, agrāk vai vēlāk pienāk brīdis, kad no gaļas gribas atteikties.
Nenopietna, mazliet nopietna anekdote
NLO sagūsta cilvēku – uzved augšā, izskenē smadzenes, visādi notestē un izpēta, neskopojas ar informāciju, kas sniedz atbildes uz visiem viņa jautājumiem. Sēž gūsteknis laimīgs un apskaidrots, tad jautā: kāpēc neatbraucat pie mums biežāk un neizstāstāt arī pārējiem šīs nenovērtējamās gudrības? Atbilde skan: kamēr vēl esat mežoņi un ēdat gaļu, šāds dialogs nav iespējams.