Vāc parakstus par nepilsoņu tiesībām un aicina diskutēt par otru valsts valodu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede / LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sākta parakstu vākšana par tiesībām nepilsoņiem balsot pašvaldību vēlēšanās. Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Latvijas Krievu kopienas (LKK) prezidents Vladimirs Sokolovs, kurš arī aicina diskutēt par otru valsts valodu Latvijā.

Iniciatīvas pieteikumā uzsvērts, ka Latvija šogad piemin barikāžu 25.gadadienu. «Visi atceras tā laika vienojošo saukli «Par mūsu un jūsu brīvību!» Šai cīņā bija svarīgs katrs cilvēks,» uzsvēra Sokolovs.

«Šodien mūsu nākotne atkal ir miglā, it kā ir atgriezies pasaules karu un epidēmiju laikmets. Kāda būs Latvija pēc dažiem gadiem? Šai nemierīgajā laikā Latvijai ir svarīgs katrs cilvēks. Eiropā to sen ir sapratuši,» skaidrots iniciatīvā.

Sokolovs uzsvēra, ka Latvijas pašvaldību vēlēšanās jau balso viena nepilsoņu kategorija - tie ir citu ES valstu pilsoņi. Tādām pašām tiesībām būtu jābūt Latvijas nepilsoņiem, kas ir Latvijas sabiedrības neatņemama sastāvdaļa, pārliecināts ir iniciatīvas iesniedzējs, piebilstot, ka visas starptautiskās rekomendācijas tam jau esot dotas. «Šo prasību atbalsta ANO, Eiropas Padome, EDSO un vairākas starptautiskās cilvēktiesību organizācijas,» norādīts iniciatīvas pieteikumā.

Krievijas nauda. Pētījumi

Sokolovs piemin bezvalstniekus, kam nav nekāda sakara ar nepilsoņiem

Iniciatīvā skaidrots, ka Latvija ir iekļauta ANO programmā, lai pasaulē risinātu problēmu saistībā ar bezvalstnieku statusu. «Mūsu valsts ieņem pirmo vietu Eiropā un ceturto vietu pasaulē pēc cilvēku skaita, kam nav nevienas valsts pilsonības,» nobažījies Sokolovs.

«Latvijas prezidentūras ES laikā daudzi Eiropas žurnālisti brīnījās, kāpēc nepilsoņu problēma joprojām nav atrisināta. Latvijas tautai tas nav vajadzīgs, atbildēja Latvijas ierēdņi. Ar šo mēs sakām: mums vajag! Tā nav nepilsoņu problēma, tā ir Latvijas sabiedrības problēma,» pārliecināts Sokolovs.

Viņš uzsvēra, ka «nepilsoņu dalība pašvaldību vēlēšanās ir svarīgs solis uz saliedētu, vienlīdzības un demokrātijas vērtībās balstītu sabiedrību.» «Šis solis ir jāizdara! Mēs ierosinām grozīt Satversmes 101.pantu un Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma piekto pantu, iekļaujot visus Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vēlētāju skaitā,» ierosināts iniciatīvā.

Sokolovs uzskata, ka tas dos skaidru ziņu nepilsoņiem, ka viņi ir vajadzīgi Latvijai, turklāt tas kļūs par nozīmīgu impulsu sabiedrības saliedēšanai un stiprinās Latvijas demokrātiju.

Aicina diskutēt par otru valsts valodu

Kā ziņots, LKK cer panākt nepilsoņu tiesības balsot pašvaldību vēlēšanās, stāsta Sokolovs.

Pēc LKK prezidenta domām, vajadzētu arī diskutēt par to, kāds statuss Latvijā vai atsevišķos Latvijas reģionos nosakāms krievu valodai, jo nav pieņemami, ka tā šeit ir svešvaloda,

kā arī ir jācīnās par krievu skolu saglabāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu