Kučinskim ambīcijas ieņemt premjera posteni bijušas jau ilgi, uzskata Leiškalns

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai gan premjera amata kandidāta Māra Kučinska publiskais tēls ir piezemēts, ambīcijas ieņemt premjera posteni viņam bijušas jau ilgi, tā raidījumam «LNT Ziņu TOP 10» vērtēja pieredzes bagātais eksdeputāts Kārlis Leiškalns, kurš ar Kučinski iedraudzējās, kad abi kopā strādāja Tautas partijas (TP) frakcijā.

«Viņš to nekad arī neslēpa.

Viņš to nav bazūnējis, es neesmu dzirdējis viņu to sakām publiski, bet man personīgi viņš to ir teicis.

«Jā,» viņš saka. «Es gribu un esmu pārliecināts, ka es varu.» Viņš gribēja sasniegt šīs politikas realizācijas augstāko mērķi, kas, protams, ir valdības vadītājs,» teica Leiškalns.

Patlaban 54 gadus vecais premjera amata kandidāts Kučinskis dzimis un audzis Valmierā. Bijis pašvaldības domnieks, tad pilsētas mērs, pēc tam Saeimas deputāts un ministrs - tātad darbojies visos politikas līmeņos.

Vidzemes laikraksta «Liesma» žurnālists Guntis Vīksna, kurš 1994.kļuva par Valmieras domes deputātu kopā ar Kučinski, atminas, ka

«viņš vienmēr bijis tāds, kurš karstu putru nestrebj, kurš māk runāt ar cilvēkiem».

Savukārt vietējie, kuri atceras Kučinska laiku, bijušā pilsētas mēra darbu cildina. Raidījuma uzrunātais Aleksejs vērtēja: «Nekad nevienam nebija atteicis, personīgi lietas palīdzēja izskatīt. Cepuri nost viņa priekšā!» Arī Vladislava sprieda, ka viņš ir labs cilvēks un daudz izdarījis pilsētas labā. Tiesa, raidījums sastapa arī kādu iedzīvotāju, kurš paziņoja, ka nezinot tādu Māri Kučinski.

Kādreizējais Kučinska kā ministra padomnieks un Saeimas kolēģis Vents Armands Krauklis vērtē, ka Kučinskis ir pacietīgs, gatavs ar vienu, otru, trešo runāt - bez lielām emocijām un nonākot pie kompromisa.

«Tātad kompromisu meistars. Viņš nav cīņā saucējs, viņš nav tribūns. Diezin vai viņš spēj pateikt tādu runu, kur visiem Latvijas vēlētājiem būs asaras acīs,»

sprieda Krauklis.

Vadot Tautas partijas (TP) Saeimas frakciju, Kučinskim ar partijas vadību radās domstarpības. Ekonomiskās krīzes laikā TP uz brīdi apraka kara cirvi ar savu kādreiz niknāko ienaidnieku «Jauno laiku» (JL) un iesaistījās Valda Dombrovska valdībā. Kučinskis sadarbību ar JL aizstāvēja. Kad pie politikas apvāršņa atkal parādījās Andris Šķēle, TP politika kļuva agresīvāka un Kučinskis ne bez partijas vadības ziņas atkāpās no frakcijas vadītāja amata.

«Viena daļa no TP bija neapmierināta ar viņu kā frakcijas vadītāju, jo viņš pārāk bieži gāja uz kompromisiem,

uz dažāda veida izlīgšanu, ko TP sauca par piekāpšanos JL.

Tieši šī īpašība, ko pārmeta tobrīd aktīvākie TP biedri, pašlaik var izrādīties viņa stiprākā puse,»

komentēja sabiedrisko attiecību speciālists Mārcis Bendiks.

«Redzēju, ka Māris ir aizvainots, Māris ir ar vienu kāju gatavs atteikties no tālākās darbības TP. Bet arī to viņš mierīgi pārdomāja, mierīgi izsvēra. Un tas ir tas laiks, kurā viņš man iepatikās kā cilvēks, kurš pieņem mierīgus, pārdomātus un tālejošus lēmumus,» vērtēja Leiškalns. Pēc viņa teiktā, Kučinskis bija viens no tiem, kas kategoriski, bet ar sev raksturīgo mierīgumu uzstājās pret TP iziešanu no Dombrovska valdības, «kas neapšaubāmi atkal bija kļūda, taktiska un stratēģiska kļūda». «Un tā arī bija. TP pazuda no vēstures skatuves,» piebilda Leiškalns.

Kā Kučinskim piemītošās īpašības gandrīz visi aptaujātie nosauc viņa nosvērtību, spēju darboties komandā, pieredzi politikā, pragmatismu, iedziļināšanos jautājumos, augstās darbaspējas. Nav arī bijis skandālu.

Par riskiem gan uzskata zināmu piekāpīgumu un spilgtuma trūkumu.

Tāpat norādīts, ka Kučinskim nav pieredzes ārpolitikā un ir vāja angļu valoda. Tos kā premjera amata kandidāta lielākos trūkumus min, piemēram, eksprezidents Valdis Zatlers. Viņš uzskata, ka bez pieredzes un valodas zināšanām politiskas ietekmes mūsu premjeram Eiropā nebūs. «Nav pieredzes darbā Eiropā, vispār šīs pieredzes nav. Ne ierēdņa līmenī, ne arī kādā citā līmenī. Protams, šeit nāk arī jautājums, cik spēcīga ir Kučinska angļu valoda. Tas nozīmē, ka, ja šeit, Latvijā, Kučinska kungs tiks ar visām problēmām labi galā,

ja mēs skatāmies uz Eiropu - mēs tomēr esam Eiropas Savienības dalībvalsts - nu, tad būs jāstrādā ierēdņiem,» sprieda Zatlers.

Kučinska amatpersonas deklarācija par 2014. gadu, liecina, ka premjera amata kandidātam pieder zeme un māja Strenču novadā. Viņam arī ir deklarētas parādsaistības 30 000 eiro apmērā, bet uzkrājumu nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu