Ciklā «Dzimuši Latvijā» ar solo koncertu Dzintaru koncertzālē uzstāsies izcilais latviešu pianists Vestards Šimkus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šo piektdien, 5. februārī plkst.19:30 atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē notiks cikla «Dzimuši Latvijā» trešais koncerts, kurā ar solo koncertu uzstāsies izcilais latviešu pianists, starptautisko konkursu laureāts Vestards Šimkus!

Gatavojoties solo koncertam Vestards Šimkus sniedz ieskatu programmas tapšanā: «Klausoties dažādos laikos tapušus pianistu ierakstus, pirmās četras 20. gadsimta desmitgades manā uztverē ir kļuvušas par tādu kā pianisma «zelta laikmetu», kad no ģeniālu meistaru pirkstu pieskārieniem taustiņi, āmurīši un stīgas burtiski atdzīvojās un kļuva par sirsnīgiem skaņu stāstniekiem. Šo programmu, kuras laikā nostaigāsim klaviermūzikas ceļu no Mocarta, Šūberta, Šopēna un Lista līdz Ravelam, Debisī, Blūmenfeldam un Skrjabinam, es izveidoju, iedvesmojoties no tām koncertprogrammām, kādas 20.gadsimta sākumā mēdza atskaņot un ieskaņot Sergejs Rahmaņinovs, Jozefs Hofmans, Vladimirs Horovics, Fēlikss Blūmenfelds un citi tā laika izcilākie pianisti.»

Pianista Vestards Šimkus vārds komentārus vairs neprasa. Prestižais mūzikas ierastiem veltītais žurnāls «American Record Guide» ir rakstījis: «Būdams komponists, kura darbi tiek publicēti, Vestards Šimkus ir augstākās raudzes pianists, kurš sniedz mūzikai visu, ko vien tās autors varētu vēlēties.» Savukārt pasaulslavenais diriģents Pāvo Jervi ir atzinis, ka «Vestards Šimkus ir fenomenāls», kas sadarbojies ar daudziem izciliem diriģentiem un orķestriem.

Dzimis 1984.gadā Jūrmalā, Vestards Šimkus sācis apgūt klavierspēli jau 5 gadu vecumā. Studējis Emīla Dārziņa mūzikas skolā Rīgā, Dienvidkalifornijas universtiātē Losandželosā, Karalienes Sofijas Mūzikas augstskolā Madridē un Minhenes Mūzikas augstskolā. Viņa pedagogu vidū bijuši Dmitrijs Baškirovs, Klaudio Martinezs Mēners, Daniels Pollaks, Sergejs Osokins un Vadims Suhanovs. Vestards studējis arī kompozīciju pie Pētera Vaska.

Starptautisku uzmanību Vestards Šimkus pievērsis, sadarbojoties ar tādiem izciliem orķestriem kā BBC Filharmonijas, Birmingemas Simfoniskais, Francijas Nacionālais un Ziemeļvācijas Radio Simfoniskais orķestris. Uzstājies tādās prestižās koncertzālēs kā Vīnes Konzerthaus, Tokijas Opera City, Prāgas Rudolfinum, Stokholmas Konzerthuset, Barselonas Palau de la Musica un Šanhajas Oriental Art Centre. Ieguvis arī vairākas godalgas starptautiskos pianistu konkursos, tostarp pirmo vietu un publikas simpātiju balvu 55.Marijas Kanalsas Starptautiskajā pianistu konkursā Barselonā (2009) un pirmo vietu 5.Bād Kisingenes Starptautiskajā Klavieru Olimpiādē Vācijā.

Radošā sadarbība veidojusies ar daudziem ievērojamiem diriģentiem, tostarp Lourensu Fosteru, Andri Nelsonu, Vasiliju Sinaiski un, jo īpaši, Karelu Marku Šišonu. Šimkus koncertējis daudzviet Eiropā, vairākkārt uzstājies arī ASV, Kanādā, Krievijā, Ķīnā, Japānā un Tuvajos Austrumos. Viņš ir aicināts sniegt koncertus prestižos starptautiskos festivālos, kā Lucernas Festivālā (Šveicē), Šlēzvigas-Holšteinas Festivālā (Vācijā), Bergenes Festivālā (Norvēģijā) un Lokenhauzas Festivālā (Austrijā).

Vestards Šimkus ir Igaunijas un Polijas ordeņu kavalieris, ieguvis 2014.gada Reingavas Mūzikas festivāla balvu, divas Latvijas Lielās Mūzikas balvas un Mūzikas Ierakstu gada balvu. Laidis klajā astoņus CD albumus.

Šimkus arī regulāri komponē un improvizē, ir divu klavierkoncertu, kinomūzikas un daudzu kamermūzikas un klaviermūzikas darbu autors. Vairākus viņa skaņdarbus izdevusi prestižā Vācijas izdevniecība «Schott».

«Dzimuši Latvijā» ir jauns koncertu cikls, kura ietvaros atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē notiks izcilu Latvijas mākslinieku solo koncerti, kuri savu meistarību un atzinību ir nostiprinājuši ārpus Latvijas robežām.

www.jurmala.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu