Plāno veidot interaktīvu tālmācības platformu latviešu valodas apguvei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija iestāsies par finansējumu nākamā gada valsts budžetā, lai varētu izstrādāt interaktīvu tālmācības platformu latviešu valodas apguvei, par šodien komisijā lemto informēja Saeimas Preses dienestā.

Platformas prototipu latviešu valodas apguvei pamata līmenī jau pašlaik ir izstrādājusi Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) Izglītības padome.

PBLA pārstāve komisijas deputātus informēja, ka platformas izstrādei latviešu valodas pamata līmeņa apguvei nepieciešami aptuveni 55 000 eiro, taču, lai nodrošinātu skolotāju piesaisti, nepieciešams vairāk naudas. Finansējuma nepieciešamību PBLA ir pārrunājusi arī ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili un pauda apņemšanos par to runāt arī ar nākamo izglītības ministru.

Komisijas sēdē Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve informēja, ka

Igaunijā līdzīgas platformas izstrādē tika ieguldīti 300 000 eiro,

taču kaimiņvalstī no jauna tika veidots arī viss platformas saturs. Latvijas gadījumā daļa satura jau ir izveidota iepriekš.

«Ja latviešu jaunieši ārzemēs pazaudēs latviešu valodu, tad viņi paši būs zuduši Latvijai.

Tālmācība ir līdzeklis, ar ko uzturēt latviešu valodu un latvisko izglītību.

Ārzemju tautiešu organizācijas to atzīst par diasporas politikas prioritāti. Diemžēl Latvijā šai prioritātei ceļā stāv birokrātiskas barjeras. Princips «nevar tāpēc, ka nevar» mums ir jānomaina ar «Latvijai to vajag, Latvija to var!»,» uzsver komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK).

PBLA plānojusi, ka

platforma latviešu valodas apguvei būs bez maksas pieejama ikvienam interesentam,

turklāt izmantošanai dažādās ierīcēs, tostarp ar «Android» un «iOS» operētājsistēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu