Rīgā notiks vairāki barikāžu gadadienai veltīti pasākumi, kuros piedalīsies arī valsts amatpersonas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

25.barikāžu atceres gadadienā viens no lielākajiem pasākumiem notiks šodien Rīgas Domā, kur plkst.19 sāksies koncerts «Ar domu par rītdienu», kurā skanēs tautā iemīļotas Atmodas laika un mūsdienās popularitāti iemantojušas dziesmas gan koru, gan solistu izpildījumā, informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde.

Koncertā piedalīsies Igo, Renārs Kaupers, Jānis Stībelis, Aija Andrejeva, Goran Gora, Vestards Šimkus, Elīna Šimkus, Latvijas Radio koris Kaspara Putniņa vadībā, Ieva Kerēvica, Aija Vītoliņa, grupa «Sus Dungo», Dainis Skutelis, Laima Jansone, Anete Kozlovska, Rīgas Doma meiteņu koris un citi. Koncerta režisors ir Intars Rešetins, savukārt tā muzikālās programmas veidotājs ir Juris Vaivods. Rīgas Doms ieejai koncertā būs atvērts jau no plkst.18.

«Lai koks izaugtu varens, tam ir vajadzīgas spēcīgas saknes. Veidojot koncertprogrammas naratīvu, centāmies par izejas punktu ņemt mūsu tautas likteņlīnijas, kas savieno pagātni ar tagadni, kas ietekmējušas latviešu tautu, tās tālāko attīstību un virza uz nākotni. Cienot savu vēsturi, mēs veidojam turpinājumu,» raksturojot koncertu un aicinot to apmeklēt, saka Rešetins. Koncertu organizē biedrība «Ascendum» sadarbībā ar Rīgas domi, to atbalsta producentu grupa «Meduza», uzņēmums «McCANN Rīga» un Rīgas Doms, informatīvi atbalsta LTV, «Radio SWH».

Pieminot 1991.gada barikāžu laiku, Rīgā notiks arī citi pasākumi. Šodien plkst.9 notiks dievkalpojums Rīgas Domā, pēc tam Doma laukumā tiks iedegts piemiņas ugunskurs, bet plkst.15 sekos ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā. Šajā dienā plkst.15.30 notiks arī 1991.gada barikāžu laukuma atklāšanas pasākums.

Laukuma atklāšanas pasākumā piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S), domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR), toreizējais Tautas frontes priekšsēdētājs Romualds Ražuks un barikāžu laika dalībnieki. Pasākumu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Jānis Skanis.

Pie ēkas Torņu ielā 4 tiks piestiprināta ielu norādes plāksne «1991.gada barikāžu laukums» un paskaidrojošā plāksne ar tekstu: «Laukums nosaukts par godu 1991.gada 13.-27.janvāra notikumiem, kad iedzīvotāji apsargāja Latvijas Republikas Augstāko Padomi, valdības ēkas, Radio namu Doma laukumā, Rīgas telegrāfa-telefona centrāli, Latvijas Televīzijas centru Zaķusalā, tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus, lai nepieļautu bruņotu apvērsumu pret valsts neatkarības atjaunošanu.»

Laukumu atklās pretim Bastejkalnam starp Zigfrīda Meierovica bulvāri, Torņa ielu un Smilšu ielu.

Barikāžu piemiņas pasākumos piedalīsies arī valsts amatpersonas. Demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) plkst.10 piedalīsies piemiņas ugunskura iedegšanā Doma laukumā, plkst.12 - barikāžu aizstāvju piemiņas brīdī Rīgas Otrajos Meža kapos, bet plkst.15 - ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa un kritušo barikāžu aizstāvju piemiņas vietās Bastejkalnā. Straujuma apmeklēs arī barikāžu 25.gadadienas atceres koncertu «Ar domu par rītdienu».

Barikāžu piemiņas pasākumos piedalīsies arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Kopā ar aizsardzības nozares vadību piemiņas pasākumus apmeklēs arī ASV spēku Eiropā komandiera vietnieks ģenerālmajors Viljams Geilers un ASV ceturtās kājnieku divīzijas komandiera vietnieks brigādes ģenerālis Džeimss Minguss. Geilers un Minguss apmeklēs arī Ādažu bāzi, kur tiksies ar ASV karavīriem, kas kopš pagājušās nedēļas pilda dienesta pienākumus Latvijā, kā paredz operācija «Atlantic Resolve».

Plkst.12 Otrajos Meža kapos aizsardzības nozares vadība kopā ar citām valsts augstākajām amatpersonām noliks ziedus pie kritušo barikāžu aizstāvju atdusas vietām un plkst.15 piedalīsies svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa.

Šodien barikāžu atceres pasākumos piedalīsies arī Iekšlietu ministrijas un iekšlietu nozares vadība.

Plkst.12 ziedu nolikšanas ceremonijā pie barikāžu aizstāvju atdusas vietām Otrajos Meža kapos piedalīsies arī Igaunijas un Lietuvas iekšlietu ministri Hanno Pevkurs un Sauļus Skvernelis, kuri šajā dienā uzturas Latvijā saistībā ar Baltijas valstu neformālo trīspusējo iekšlietu ministru tikšanos.

Plkst.13 citviet, 1991.gada barikāžu muzejā Rīgā, Krāmu ielā 3, Iekšlietu ministrijas vadība, kā arī iekšlietu dienestu vadība tiksies ar 1991.gada barikāžu dalībniekiem un barikāžu laikā bojā gājušo ģimenes locekļiem. Barikāžu muzejā notiks arī iekšlietu nozares darbinieku bērnu radošo darbu izstāde par godu barikāžu atceres 25.gadadienai un izstādes dalībnieku apbalvošana.

Savukārt plkst.15 iekšlietu nozares amatpersonas piedalīsies ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa, kā arī pie kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis veselības problēmu dēļ barikāžu atceres pasākumos šodien nepiedalīsies.

Pieminot 1991.gada barikāžu 25.gadadienu, Rīgā notiks arī citi pasākumi, informācija par pasākumu programmu atrodama 1991.gada barikāžu muzeja mājaslapā «www.barikades.lv».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu