Janvārī ar dažādiem pasākumiem pieminēs barikāžu 25.gadadienu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No 7.janvāra līdz 20.janvārim norisināsies dažādi 1991.gada barikāžu 25 gadu atcerei veltīti pasākumi.

Barikāžu 25.gadadienai veltītos pasākumus organizē dažādas institūcijas, piemēram, Valsts kanceleja, Aizsardzības ministrija, 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrība un citi, informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Valsts kanceleja īstenos iedzīvotāju līdzdalības projektu «Dzīvo atmiņu stāsti». Ikviens tiks aicināts doties uz kādu no video kontaktpunktiem un ierakstīt savu atmiņu stāstu par barikāžu laiku. Iegūtie stāsti tiks apvienoti vienā video.

Savukārt Latvijas skolu skolotāji aicināti veltīt vienu mācību stundu barikāžu tēmai, iesaistot skolēnus, barikāžu dalībniekus, veidojot prezentācijas un organizējot diskusijas, bet Zaķusalā skolēniem paredzēts organizēt barikāžu rekonstrukcijas spēli.

Tāpat kā citus gadus, arī jubilejas gadā Zaķusalā tiks iedegts atceres ugunskurs.

Latvijas Mākslinieku savienība organizēs starptautisku vizuālās mākslas izstādi «Rudens 2015. Barikādēm 25». Izstādes kuratori aicina māksliniekus domāt par mākslas valodas un izteiksmes līdzekļu spēju modināt un paust sabiedrības sirdsapziņu, kā arī valstiski un individuāli nozīmīgu vērtību apzināšanos.

Savukārt Latvijas Zinātņu akadēmijas Baltijas stratēģisko pētījumu centrs rīkos starptautisku zinātnisku konferenci «Barikādes: civilā pretestība prettautiskai varai un tās mācības». Konferences mērķis ir aplūkot nevardarbīgo pretošanos prettautiskiem režīmiem kā vienu no tiešām demokrātijas būtiskām un efektīvām izpausmēm. Paredzēts, ka konferencē pamatziņojumus nolasīs pasaulē atzīti civilās pretestības eksperti - teorētiķi, politologi un vēsturnieki no Baltijas valstīm un Ukrainas. Paredzēta arī barikāžu dalībnieku diskusija.

Tāpat notiks barikāžu rekonstrukcija Doma laukumā, atceres brīdis Mārupes kapos pie pieminekļa brīvības cīnītājiem un atceres pasākums pie Vecmīlgrāvja tilta, bet 16.janvārī notiks barikāžu dalībnieku tikšanās - pasākums un koncerts «Bulvārī brīvība».

Barikāžu atceres laika pasākumu programmā plānots dievkalpojums un piemiņas ugunskura iedegšana. Tiks rīkots barikāžu atceres pasākums pie Ministru kabineta ēkas ar iedzīvotāju līdzdalības projekta «Dzīvo atmiņu stāsti» video demonstrēšanu. Doma laukumā muzeobusā būs skatāma 1991.gada barikāžu muzeja ceļojošā izstāde.

Notiks arī tādi tradicionālie pasākumi kā ziedu nolikšana Otrajos Meža kapos, goda sardze pie bojāgājušo piemiņas akmeņiem Bastejkalnā, ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā, dalīšanās atmiņās pie ugunskura Saeimas pagalmā.

Sagaidāms, ka jubilejas pasākumu kopums nodrošinās 1991.gada barikāžu 25 gadu atceres atzīmēšanu gan nacionālā mērogā, gan starptautiski, vienlaikus veicinot vēsturisko notikumu pētniecību un šī procesa ilgtspēju.

Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

Barikādes Rīgā sāka celt 1991.gada 13.janvāra vakarā. To mērķis bija aizsargāt Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Tieši 20.janvārī risinājās asiņainākie barikāžu notikumi - OMON mēģināja ieņemt Iekšlietu ministrijas ēku. Bojā gāja pieci cilvēki, kuru vidū bija skolnieks Edijs Riekstiņš, divi iekšlietu darbinieki - Vladimirs Gomonovičs, Sergejs Konoņenko - un Rīgas kinostudijas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

Kopš 1997.gada 20.janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu