Dimants: pirmdien atgriezīšos darbā NEPLP

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ņemot vērā tiesas spriedumu, šogad no darba atbrīvotais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes loceklis Ainārs Dimants pirmdien, 28.decembrī, atgriezīsies darbā NEPLP.

Šāds viņa paziņojums saistīts ar faktu, ka trešdien Administratīvās rajona tiesa nosprieda, ka Saeimas savulaik pieņemtais lēmums par Dimanta atbrīvošanu no darba NEPLP ir prettiesisks, un tādējādi tas ir atceļams. Tāpat tiesa noteikusi, ka šis spriedums izpildāms nekavējoties.

Dimants teica, ka vēl gatavojas iepazīties ar sprieduma tekstu, taču 28.decembrī viņš atgriezīšoties darbā.

«Tiesas spriedums nosaka, ka mans pienākums ir ierasties NEPLP un atsākt strādāt padomes locekļa amatā,» sacīja Dimants.

NEPLP priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Aija Dulevska prognozēja, ka Saeima, visticamāk, pārsūdzēs šo tiesas spriedumu Augstākajā tiesā (AT). Savukārt, ja arī AT spriedums būs labvēlīgs Dimantam, viņš varēšot atgriezties padomes locekļa amatā un viņa pārziņā būtu jautājumi, kas saistīti ar komercradio darbību.

«Mēs šajā gadījumā tikai pildām tiesas lēmumus, nevis paši kaut ko nolemjam. Dimants varēs atgriezties valdes locekļa vietā, uz kuru šobrīd tiek rīkots konkurss,» sacīja Dulevska.

Tāpat Dulevska atzina, ka, neraugoties uz aspektu, ka Dimants tika atbrīvots no padomes priekšsēdētāja amata, viņš atgriezīsies padomes locekļa amatā.

«Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums nosaka, ka priekšsēdētāju vēlē padome, nevis Saeima vai kāds cits. Savukārt padome priekšsēdētāju var vēlēt kaut vai reizi divās nedēļās,» sacīja Dulevska.

Jau ziņots, ka Dimanta pieteikuma par Saeimas 2015.gada 8.jūlija lēmuma par viņa atbrīvošanu no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa amata atzīšanu par spēkā neesošu (atcelšanu).

Ar minēto lēmumu Saeima atbrīvoja Dimantu no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa amata.

Pieteicējs uzskatīja, ka lēmums ir atceļams, jo Saeimas lēmumā nav iekļaut pamatojums un nav vērtēts pieteicēja viedoklis. Valsts kontroles revīzijas ziņojums par 2014.gada pārskata sagatavošanas pareizību nav pietiekams pamats, lai nonāktu pie secinājuma, ka pieteicējs ir zaudējis labu reputāciju.

Pieteicējs ir izskaidrojis Valsts kontroles atzinumā norādītos trūkumus, tie, pieteicēja ieskatā ir raksturīgi daudzām iestādēm, taču nav tādi, kā rezultātā būtu jāatbrīvo no amata. Pieteicējs uzskata, ka Saeimas lēmums ir balstīts uz politisku interešu, iekšējās pārliecības un uzticības kritērijiem, kas nav pieļaujams.

Atbildētājas pārstāvis uzsvēra, ka Saeimas kārtības rullis nosaka īpašu lēmuma pieņemšanas kārtību, tāpēc tā pieņemšanas procedūra atšķiras no parasta administratīva procesa iestādē. Pieteicējam bija skaidri Valsts kontroles revīzijas atzinumā norādītie pārkāpumi. Lēmuma pamatojums atrodams vairākos dokumentos, pieteicējs par tiem ir sniedzis viedokli gan rakstveidā, gan piedalījās Saeimas komisijas sēdē jautājuma apspriešanā.

Tiesas sēdē tika pabeigta administratīvās lietas izskatīšana pēc būtības un spriedums šajā lietā tiks pasludināts 2015.gada 23.decembrī. Spriedumu lietas dalībniekiem būs tiesības pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Saeima, 50 deputātiem balsojot par, atbrīvoja Dimantu no NEPLP locekļa amata, pamatojoties uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pantiem, kas paredz, ka ir konstatēti tādi normatīvajos aktos noteikti apstākļi, kas liedz attiecīgajai personai būt par padomes locekli, kā arī paredz labu reputāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu