Jaunzēlandes tiesnesis nolemj, ka Kimu Dotkomu var izdot ASV

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunzēlandes tiesnesis trešdien nolēma, ka slēgtās interneta failu apmaiņas vietnes Megaupload.com dibinātājs Kims Dotkoms var tikt izdots ASV, kur viņš tiek apsūdzēts naudas atmazgāšanā, izspiešanā un autortiesību pārkāpšanā.

Tiesnesis Nevins Dosons pēc deviņas nedēļas ilgas lietas izskatīšanas konstatēja, ka ir pietiekami pierādījumi izdošanas atbalstīšanai.

ASV pieprasa izdot Dotkomu un vēl trīs Megaupload.com darbiniekus, kas 2012.gada 20.janvārī tika aizturēti Jaunzēlandes pilsētā Oklendā pēc ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) pieprasījuma pasaules lielākajā interneta pirātisma lietā.

41 gadu vecais Dotkoms, ierodoties Oklendas pilsētas Ziemeļkrasta rajona tiesā uzklausīt spriedumu, paziņoja reportieriem: «Ir Ziemassvētki. Redzēsim, ko ir sagādājis Santaklauss.»

Dotkoms iepriekš norādīja, ka cīnīsies pret jebkādu tiesas lēmumu, kas viņam būtu nelabvēlīgs. Jaunzēlandes tieslietu ministre Eimija Adamsa, kuras pārziņā ir izdošanas apstiprināšana, paziņoja, ka nogaidīs, lai redzētu, vai spriedums tiks pārsūdzēts.

Dotkoms savas juridiskās cīņas gaitā ir kļuvis par slavenību Jaunzēlandē.

ASV varas iestādes 2012.gada 19.janvārī slēdza failu apmaiņas vietni Megaupload.com un apsūdzēja autortiesību pirātismā septiņus tās darbiniekus, tostarp Dotkomu. Megaupload.com bija bāzēta Honkongā, bet daļa no tās pirātiskā satura atradās uz nomātiem serveriem ASV Virdžīnijas štata Ešbērnas pilsētā, līdz ar to šī lieta ir ASV federālo iestāžu jurisdikcijā.

Apsūdzības tika izvirzītas piecos punktos - ne vien par autortiesību pārkāpšanu, bet arī par naudas atmazgāšanas un izspiešanas plānošanu. Apsūdzībās teikts, ka vietne bijusi izstrādāta, lai atalgotu lietotājus, kas augšupielādējuši pirātisku saturu apmaiņai, un ignorējusi autortiesību īpašnieku prasības izvākt no vietnes ar autortiesībām aizsargātos failus. Lietotāji saņēmuši naudas prēmijas, ja augšupielādējuši pietiekami populāru saturu, kas ticis lejuplādēts daudz reižu, teikts apsūdzībās. Šāds saturs gandrīz vienmēr bijis aizsargāts ar autortiesībām.

Apsūdzēto darbības dēļ autortiesību īpašnieki esot zaudējuši ienākumus vismaz 500 miljonu ASV dolāru apmērā.

Apsūdzībās teikts, ka Megaupload.com kādu brīdi bijusi 13.visvairāk apmeklētā interneta vietne. Tā lepojās ar 150 miljoniem reģistrētu lietotāju un apmēram 50 miljoniem apmeklējumu dienā.

Megaupload.com bija unikāla vietne ne vien tās lieluma un satura ziņā, bet arī tāpēc, ka to atbalstīja ievērojami mūziķi un citas izklaides industrijas slavenības, kas pašas bieži kļūst par autortiesību pārkāpumu upuriem.

Tā ļāva lietotājiem par velti lejupielādēt filmas, telešovus, spēles, mūziku un citu saturu, bet pieprasīja samaksu par ātrāku lejupielādi vai papildu saturu.

Ja Dotkoms tiks izdots un ASV tiesa viņu atzīs par vainīgu, viņam var draudēt cietumsods līdz 20 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu