Pirmslaulību kursi būs bez maksas un pieejami katram, arī laulātiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire/LETA

Līdz 2016. gada 1. pusgada beigām Tieslietu ministrija veiks izvērtējumu, kā īstenot praksē pirmslaulību apmācības programmu personām, kuras vēlas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā, un sniegs priekšlikumus attiecībā uz turpmāko programmas ieviešanas procesu un ar to saistītajām izmaksām. Ātrāk par 2017. gadu pirmslaulību kursi nebūs pieejami.

«Personām, kuras vēlēsies apgūt pirmslaulību kursus, tie būs bez maksas,» uzsver Tieslietu ministrijas pārstāve Ksenija Vītola.

Viņa piebilst, ka pirmslaulību kursu priekšlikumu izstrādei šobrīd tiek veidota darba grupa, kurā ir pieaicināti Labklājības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), Latvijas Pašvaldību savienības un programmas izstrādātāja Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centra pārstāvji.

«Uzsveram, ka programmas koncepcija paredz starpinstitucionālu sadarbību tās realizācijas gaitā starp Tieslietu ministriju, Labklājības ministriju, pašvaldībām un dzimtsarakstu nodaļām, pieaugušo izglītības iestādēm,» tā Vītola.

Kursu ilgums - 24 akadēmiskās stundas

Mācību programma tematiski strukturēta 4 moduļos: 1. modulis - Finanšu pratība. (6 akadēmiskās stundas); 2. modulis - Laulības tiesiskie aspekti. (6 akadēmiskās stundas); 3. modulis - Laulības psiholoģiskie un ētiskie aspekti. Dzimumu loma ģimenē. Laulāto un ģimenes attiecību veidošana. (6 akadēmiskās stundas); 4. modulis - Vecāku pienākumi un atbildība ģimenes plānošanas un bērnu audzināšanas procesā. (6 akadēmiskās stundas). Kopējais stundu skaits - 24 akadēmiskās stundas. Viena akadēmiskā stunda ir 45 minūtes. Moduļu apguves secība var tikt brīvi noteikta katrā īstenošanas situācijā.

Tomēr Tieslietu ministrija uzskata, ka nav vēlama moduļu un tēmu sapludināšana.

Vītola skaidro: «Viens no pamatnosacījumiem sekmīgai programmas īstenošanai ir pirmslaulību apmācības pieejamība laikā un telpā pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Līdz ar to apmācību plānots piedāvāt lielāko reģionu un novadu centros atkarībā no interesentu skaita. Neraugoties uz to, ka mācību programma paredzēta pāriem, kuri iesniegumu par laulības noslēgšanu jau ir iesnieguši dzimtsarakstu nodaļā, to plānots attiecināt arī uz jau laulībā esošiem pāriem vai pat plašāk – to var apgūt jebkura persona.»

Pirmslaulību kursu speciālisti būs ar augstāko izglītību

Tieslietu ministrija norāda, ka izvirzāmās prasības lektoru profesionālajai kvalifikācijai un pieredzei ir augstākā izglītība nozarē atbilstoši moduļa satura tematiskajai jomai un pedagoģiskā darba pieredze pieaugušo izglītībā.

Lektori darbā izmantos Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centra izstrādāto metodisko materiālu, kas ietver mācību satura plānu (tēmas, apakštēmas, laika plānojums), terminus, nodarbību norises, tēmu satura un metodisko paņēmienu detalizētu izklāstu, metodiskos ieteikumus mācību programmas īstenošanai, satura tēmu izklāsta prezentācijas.

Lektoru piesaisti realizēs vai nu pašvaldības, vai programmas izstrādātājs Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs.

Patlaban nav zināms ne nepieciešamo lektoru skaits, ne kursu izmaksas, ko nāksies segt valstij. Uz jautājumu, vai lektoriem ir jābūt laulātiem, ministrija atbildēt nevar.

Maksimālais apmācāmo skaits vienā grupā plānots 24 cilvēki, lai veiksmīgi realizētu ieteiktos metodiskos paņēmienus un sasniegtu mērķi pāriem iegūt zināšanas un izpratnes impulsu katra paša vēlmei un centieniem piepildīt kāzu dienas cerību par ilgu un laimīgu laulību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu