Princis Čārlzs karu Sīrijā saista ar klimata pārmaiņām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas princis Čārlzs, kurš nākamnedēļ uzstāsies ar runu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) samitā par klimata pārmaiņām, pirmdien publiskotā intervijā paziņojis, ka karš Sīrijā varētu būt saistīts ar klimata pārmaiņām.

«Patiešām ir ļoti daudz pārliecinošu pierādījumu, ka viens no galvenajiem iemesliem šausmām Sīrijā, lai cik jocīgi tas būtu, ir sausums, kas turpinājās piecus vai sešus gadus,» britu troņmantnieks teicis intervijā televīzijas kanālam «SkyNews».

Viņš norādīja, ka sausums nozīmē, ka «daudziem cilvēkiem beigu beigās bija jāpamet lauki».

«Daži no mums pirms 20 gadiem teica, ka gadījumā, ja nerisināsim šīs problēmas, pieredzēsim arvien lielākus konfliktus par trūcīgajiem resursiem,» atgādināja Čārlzs.

Viņš arī teica, ka pastāv «reāla iespējamība, ka dabas banka bankrotēs» līdzīgi kā tas notika ar finanšu sektora lielākajām kompānijām 2008.gada krīzes laikā. Čārlzs brīdināja, ka panākt vienošanos par kaitīgo izmešu samazinājumu varētu būt ļoti sarežģīts uzdevums.

«Vai mums tiešām ir jāsakaras ar katastrofām un haosu, lai mēs saprastu, ka ir reāli jārīkojas?» teica 67 gadus vecais princis, kurš ilgstoši ir iesaistījies vides aizsardzības jautājumu risināšanā.

Čārlzs runāja par Kopenhāgenas samitu 2009.gadā, kas bija iepriekšējā reize, kad valstis neveiksmīgi mēģināja panākt globālu vienošanos par klimata jautājumiem.

«Tas patiešām beidzās katastrofāli, godīgi sakot, bija pilnīga traģēdija, jo mēs zaudējām visus šos gadus. Ir daudz kas jāiespēj,» viņš piebilda.

Tāpat Lielbritānijas troņmantnieks uzsvēra, ka ir svarīgi pārbaudīt valstu paveikto pēc samita.

«Pēc konferences, manuprāt, būs ļoti sarežģīti panākt vienošanos par nepieciešamajiem samazinājumiem un nepieciešamo rīcību, kas jāveic, lai noturētu globālo sasilšanu divu grādu [pēc Celsija skalas] robežās vai ideālā gadījumā - zem tās,» Čārlzs sacīja.

«Tādēļ mums pēc tam būs jāseko līdzi, tas ir vissvarīgākais, un jāiztirzā saistības pēc Parīzes konferences,» viņš teica.

Nākamnedēļ Parīzē, kas joprojām atkopjas pēc 13.novembra teroraktiem, pulcēsies gandrīz 140 pasaules valstu un valdību vadītāji, lai censtos vienoties par līgumu saistībā ar klimata saglabāšanu, lai Zeme arī turpmāk būtu piemērota cilvēku dzīvošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu