«Dvēseļu mēnesis» vudū tradīcijās tālajā Haiti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizvadītajā nedēļas nogalē daudzviet pasaulē tika atzīmēta Visu svēto diena un tās priekšvakars jeb Helovīns. Tālajā Haiti šie datumi ir nozīmīga diena, īpaši vudū praktizētāju vidū.

Svētku dienās kapsētās Haiti pulcējās ļaudis ar svecēm, ēdienu ziedojumiem un ar asajiem pipariem sajaukta ruma pudelēm.

Vudū cienītājiem Halovīna laiks ir īpašs un tiek dēvēts par mirušo svētkiem.

Haiti galvaspilsētas Portoprensas nacionālajā kapsētā vudū priesteri un priesterienes nedēļas nogalē pulcējās pie visvairāk nomelnējušā pieminekļa, zem kura, kā tiek uzskatīts, atrodas senākais kaps. Ceremoniju laikā tika aizdegtas sveces un dedzināti ugunskuri, lai saskaņā ar tradīcijām atmodinātu Barona Samedi jeb Barona Sestdienas garu. Barons Samedi tiek uzskatīts par mirušo aizgādni, kuru ilustrācijās parasti attēlo ar tumšu cilindru galvā un baltu miroņgalvas seju.

Vudū paražas šajā reģionā attīstījušās 17. gadsimtā, kad kolonisti Haiti atveda vergus no Rietumāfrikas. Verdzībā ņemtie ļaudis tika spiesti pievērsties katoļticībai. Tādējādi abas ticības Haiti lielā mērā saplūdušas.

2003. gadā vudū Haiti tika atzīta par oficiālu reliģiju, un 10 miljonu iedzīvotāju valstī tā tiek plaši praktizēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu