Tiesa vienam no 13.janvāra grautiņu lietā apsūdzētajiem piemēro reālu cietumsodu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas apgabaltiesa vakar vienam no 13.janvāra grautiņu krimināllietā apsūdzētajiem noteica brīvības atņemšanu uz trim gadiem un vienu mēnesi.

Apsūdzētajam Edgaram Vaivodam apgabaltiesa noteica soda izciešanu skaitīt no 20.oktobra. Tāpat tiesa noteica Vaivodam piemēroto drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts - līdz sprieduma stāšanās spēkā laikam grozīt uz apcietinājumu.

Tiesa nolēma Vaivodam soda izciešanā ieskaitīt atrašanos apcietinājumā no 2009.gada 25.marta līdz 2010.gada 14.aprīlim un sodu, kas daļēji izciests pēc Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 17.septembra sprieduma, proti, īslaicīgu brīvības atņemšanu trīs mēnešus, kā arī atrašanos īslaicīgā aizturēšanā no 2014.gada 11.marta līdz 2014.gada 13.martam un apcietinājumu no 17.septembra līdz 19.oktobrim.

Savukārt Aigaru Petkēvicu tiesa nolēma sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un vienu mēnesi ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Apgabaltiesa noteica no Vaivoda par labu valstij piedzīt procesuālos izdevumus par advokāta sniegto juridisko palīdzību 319 eiro apmērā. Tiesa cietušajiem - Saeimai, Rīgas Pašvaldības policijai, apdrošinātājiem, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldei, uzņēmumiem un vairākām privātpersonām - kaitējuma kompensācijas nolēma nenoteikt.

Pilns spriedums būs pieejams 4.novembrī, un to varēs pārsūdzēt desmit dienu laikā apelācijas kārtībā tikai daļā par tiesas piespriesto sodu, kompensāciju vai sakarā ar pieļautiem procesa pārkāpumiem.

Abi vīrieši iepriekš tika izsludināti meklēšanā.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa apjomīgo 13.janvāra grautiņu pamata krimināllietu pret 68 apsūdzētajiem sadalīja trīs daļās, izveidojot trīs jaunus kriminālprocesus. Viens no kriminālprocesiem tika izdalīts pret 23 apsūdzētajiem, otrs - pret 25, bet trešais - pret 20. Vēlāk tiesa šos kriminālprocesus sadalīja vēl sīkāk.

2009.gada 13.janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi - tika izsisti logi vairākām ēkām, tostarp stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja AS «Latvijas balzams» produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns «Fīlings». Grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu.

Grautiņu laikā tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie, bet četri cilvēki no hospitalizācijas atteicās. Tāpat mediķi sniedza palīdzību aizturētajiem sadursmju dalībniekiem, kuri jau bija nogādāti policijas iecirkņos. Nekārtībās cieta arī paši policisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu