Pēc apjomīgā ziedojuma prezidentūrai BMW uzvar arī valsts iepirkumos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: COVI/Scanpix

Pēc apjomīgā ziedojuma, bez atlīdzības nodrošinot vairāk nekā 200 «BMW» un «Ford» automašīnu Latvijas prezidentūras laikā, «BMW» pārstāvniecība Latvijā uzvarējusi arī valsts iestāžu rīkotajos iepirkumu konkursos, izpētījis Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».

Raidījums vēsta, ka, lai tas būtu iespējams, Saeimas deputāti pat uz laiku grozīja likumu «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā». Taču ne Ministru prezidente Laimdota Straujuma («Vienotība»), ne iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis («Vienotība»), kuri ikdienā pārvietojas ar jaunajām «BMW» dienesta automašīnām, neesot informēti, vai ar «BMW» tirgotājiem pastāvējusi vienošanās, ka apmaiņā pret dāvinājumu kādu no automašīnām vajadzētu nopirkt vai nomāt.

Pusgadu, kamēr Latvija bija prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē un Rīgā norisinājās dažādi ar to saistītie pasākumi, ārvalstu augstākās amatpersonas un to pavadošās delegācijas pārvietojās ar vairāk nekā 200 jaunākajām «BMW» markas automašīnām un «Ford» mikroautobusiem.

Par šo autoparku bija parūpējusies «BMW» pārstāvniecība Latvijā. Tā šīs automašīnas nodrošinājusi par brīvu un valsts esot ieekonomējusi apmēram pusotru miljonu eiro. Līgums starp abām pusēm esot paredzējis, ka «BMW» pretim varēja saņemt «atpazīstamību veicinošus pasākumus». Piemēram, publikācijās «BMW» logo parādījās kā oficiālais prezidentūras partneris. Arī uzņēmumam, iepriekš to saskaņojot, bija tiesības izmantot prezidentūras preču zīmi.

Taču «de facto» izpētījis, ka tieši pirms prezidentūras sākuma, pie jaunām «BMW» markas dienesta automašīnām tika arī premjere Laimdota Straujuma un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Tomēr šajā gadījumā tās valsts augstāko amatpersonu lietošanā nokļuva Drošības policijas izsludinātā iepirkuma konkursa rezultātā.

Ne Straujuma, ne Kozlovskis nezinot, vai pastāvējusi kāda noruna ar «BMW» tirgotājiem par to, ka apmaiņā pret bezmaksas ziedojumu kāds auto tomēr būtu jānopērk vai jānomā. «Es neinteresējos, ar kādu automašīnu es braucu. Man personīgi galvenais ir, lai es nokļūstu tur, kur man jānokļūst. Es arī nerīkoju ne konkursus, ne iegādājos automašīnas. Tā kā j ums jādodas uz Drošības policiju,» raidījumam teica Straujuma. Līdzīgi atbild arī Kozlovskis: «To es j ums nevaru komentēt. Tas ir jājautā Drošības policijai, bet katrā ziņā ne es organizēju iegādi. Tā kā tas ir dienesta kompetences jautājums.»

Drošības policija komentāros ir skopa. Taču var secināt, ka jaunais iepirkums esot sakritis ar prezidentūras sākumu un iepriekšējo transportlīdzekļu nomas līguma beigšanos. «Lai nodrošinātu aizsargājamu amatpersonu pārvietošanos, Drošības policija 2014. gada nogalē noslēdza līgumu par divu BMW markas automašīnu nomu uz trīs gadiem. Šī pakalpojuma sniedzējs tika izvēlēts iepirkuma konkursā, kurā izvēles kritērijs bija zemākā nomas maksa,» skaidro Drošības policijā.

Taču iepirkums no lielākajiem ziedotājiem, visticamāk, nebūtu bijis iespējams, ja politiķi speciāli šim mērķim pirms tam nebūtu izdarījuši grozījumus likumā «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā». Iepriekš spēkā esošais regulējums paredzēja - ja ziedojums pieņemts, valsts amatpersonas vēl divus gadus pēc tā nedrīkst pieņemt lēmumus attiecībā pret ziedotāju. Tas nozīmē, ka, negrozot konkrēto likumu, valsts iestādes, visticamāk, no dalības iepirkumu konkursos uz laiku būtu izslēgušas «BMW» markas automašīnu tirgotāju.

Pie «Ford» mikroautobusa tika arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Prezidentūras pēdējās dienās tā izsludināja iepirkuma konkursu. Tajā piedāvājumu iesniedza tikai viens pretendents – «Inchcape Motors Latvia». Tas arī uzvarēja. Taču atšķirībā no iepriekšējā gada ministrijas izsludinātā konkursa, nolikumā vairs nebija iekļauta prasība par jauna auto nepieciešamību. Tā vietā iekļāva norādi, ka mikroautobusam jābūt «ne vecākam kā 2015. gada izlaidumam». «Tāpēc, ka tā bija lēta,» uz «de facto» jautājumu par to, kāpēc iegādāts prezidentūrā lietotais auto, atbildēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK). Viņš turpina, ka «pēc prezidentūras bija virkne lietotu mašīnu par ļoti adekvātu samaksu. Ņemot vērā to, ka mums pa reģioniem ļoti daudz sanāk braukāt, sevišķi, ja tur brauc ministrijas delegācija, kur ir vairāki cilvēki, šāds transporta līdzeklis ir izdevīgāks».

«BMW» pārstāvniecības Latvijā vadītājs Ivars Norvelis, aizbildinoties ar līgumsaistībām, nekomentē sakritību starp dāvinājumu prezidentūrai un iznomātajiem auto valsts amatpersonām. Tomēr zināms, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas nomātā auto cena ir 27 700 eiro. Savukārt Drošības policija iepirkuma summu neatklāj. Tirgotāju mājas lapā lasāms, ka «BMW» ar kuru pārvietojas Kozlovskis, maksā aptuveni 60 tūkstošus eiro, bet Straujumas dienesta auto vērtība pārsniedz 100 tūkstošus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu