Jemenas kaujinieku raķetes nodarījušas bojājumus naftas tankkuģim

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jemenas hutiešu nemiernieku izšautās ballistiskās raķetes piektdien Sarkanajā jūrā nodarīja nelielus bojājumus naftas tankkuģim, kas kuģo ar Panamas karogu, ziņo amatpersonas.

Nemiernieki izšāva trīs raķetes, no kurām viena nodarīja bojājumus kuģim "Andromeda Star", kas kuģo ar Panamas karogu un reģistrēts Seišelu salās, pavēstīja ASV armijas Centrālā pavēlniecība. Privātā drošības firma "Ambrey" raksturoja tankkuģi kā "iesaistītu ar Krieviju saistītā tirdzniecībā". Kuģis bija ceļā no Primorskas Krievijā uz Vadinaru Indijā, norādīja "Ambrey".

Saskaņā ar ASV Jūrniecības administrācijas datiem hutieši kopš novembra ir veikuši vairāk nekā 50 uzbrukumus kuģiem, sagrābuši vienu kuģi un nogremdējuši vēl vienu kuģi.

Hutiešu uzbrukumi pēdējās nedēļās ir samazinājušies, jo nemiernieki ir kļuvuši par ASV vadītās gaisa triecienu kampaņas mērķi Jemenā. Apdraudējuma dēļ ir samazinājies kuģošanas apjoms Sarkanajā jūrā un Adenas līcī. Amerikāņu amatpersonas ir izteikušas pieņēmumu, ka nemierniekiem, iespējams, ir beigušies ieroči, jo pret viņiem ir vērsta ASV vadītā kampaņa, un viņi pēdējos mēnešos nemitīgi šāvuši bezpilota lidaparātus un raķetes.

Irānas atbalstītie hutieši, kas kontrolē lielu daļu no Jemenas Sarkanās jūras piekrastes, kopš novembra ir sarīkojuši desmitiem raķešu un dronu uzbrukumu kuģiem Sarkanajā jūrā. Viņi ir paziņojuši, ka šādi solidarizējas ar palestīniešiem Gazas joslā.

ASV un Lielbritānijas spēki pēc šiem uzbrukumiem kuģiem ir sākuši veikt triecienus hutiešiem, kas savukārt paziņojuši, ka viņu uzbrukumu leģitīmi mērķi ir arī ASV un Lielbritānijas intereses.

Lielākajai daļai hutiešu uzbrukumos cietušo kuģu bija maza vai nekāda tieša saikne ar Izraēlu, ASV vai citām karā iesaistītajām valstīm. Nemiernieki ir raidījuši arī raķetes Izraēlas virzienā, taču tās lielākoties lidojušas citur vai pārtvertas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu