Pāvilosta būtu gatava dot telpas bēgļiem, ja valsts tās izremontētu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pāvilostas novada pašvaldība būtu gatava piedāvāt telpas bēgļu izmitināšanai, bet tikai ar nosacījumu, ja valsts piešķirtu finansējumu daudzdzīvokļu mājas remontam, atzina Pāvilostas novada pašvaldības izpilddirektors Alfrēds Magone.

Pašvaldības īpašumā ir trīs trīsstāvu daudzdzīvokļu mājas Sakas pagasta Rīvas ciemā, kas savulaik būvētas dzelzsbetona rūpnīcas darbinieku ģimenēm. Viena no šīm mājām ir gandrīz neapdzīvota. Kad pašvaldībām bija lūgts apkopot informāciju par brīviem dzīvokļiem, ko varētu piedāvāt bēgļu izmitināšanas vajadzībām, šis ir bijis vienīgais variants, ko Pāvilostas pašvaldība varējusi piedāvāt, atzina Pāvilostas novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons («Mēs savam novadam»).

No kopumā vairāk nekā 20 dzīvokļiem šajā mājā ir apdzīvoti tikai divi, bet pārējos nepieciešamības gadījumā varētu piedāvāt bēgļu izmitināšanai. To, cik bēgļu mājā varētu atrasties vieta, pašvaldības vadītājs nevarēja konkretizēt, apšaubot, vai patvēruma meklētāji tur vispār tiks izmitināti, jo mājai vispirms būtu nepieciešams pamatīgs remonts - sanitāro mezglu, kanalizācijas stāvvadu un ūdensvada izbūve, jumta seguma un veco koka logu nomaiņa u.c. darbi. Pēc Kristapsona aplēsēm, tikai pašu nepieciešamāko darbu veikšanai būtu nepieciešami 150 000 eiro, taču tās varētu arī nebūt galīgās izmaksas. Bez valsts finansējuma šos darbus pašvaldība nav gatava veikt, norādīja izpilddirektors. «Māja nav tādā stāvoklī, lai tur uzreiz varētu dzīvot,» atzina Magone.

Tas, ko par iespējamo bēgļu izmitināšanu šajā mājā domā kaimiņi, viņiem vēl neesot jautāts.

Kā ziņots, Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padome vienojās par 120 000 personu, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanu divu gadu laikā. Šajā padomē netika lemts par pastāvīga mehānisma jeb kvotu ieviešanu.

Saskaņā ar padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kurai nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu