Apsūdzības uzturētāji: Lemberga krimināllieta tiek novilcināta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Prokurori Rīgas apgabaltiesā skatāmajā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā norāda uz iespējamu lietas izskatīšanas novilcināšanu. Valsts apsūdzības uzturētāji tiesas sēdes sākumā uzsvēra, ka patlaban tiek novilcināts process, kas varētu būt paildzināts vēl vismaz par pusgadu saistībā ar papildu liecinieku nopratināšanu.

Prokurors Juris Juriss uzskata, ka aizstāvībai vajadzētu savlaicīgi norādīt, kādus lieciniekus paredzēts pratināt, lai tiesa varētu plānot savu darbu.

Tiesa šodien norādīja, ka oktobrī bija plānotas vairākas videokonferences ar lieciniekiem Šveicē, bet no Šveices atnācis paziņojums, ka tas nav iespējams. Dažas videokonferences ar liecinieku nopratināšanu paredzēts aizvadīt novembrī. Tiesa norādīja, ka 29.oktobrī un arī novembra vidū ir paredzēts pratināt Šveices advokātu Rūdolfu Meroni.

Nākamā tiesas sēde nozīmēta uz 19.oktobri.

Jau ziņots, ka vienā no iepriekšējām sēdēm tika pieteikts lūgums atbrīvot Šveices advokātu Meroni no mantas glabātāja pienākumiem attiecībā uz apsūdzētā Ventspils tranzītbiznesa menedžera Anša Sormuļa 53 akcijām uzņēmumā «Ost Services AG». Savukārt 5.martā tiesa noraidīja prokuroru iepriekš pieteikto lūgumu par papildu drošības līdzekļa piemērošanu Sormulim. Tiesa daļēji apmierināja advokāta Jāņa Rozenberga lūgumu papildināt tiesas iepriekš noteiktās kompleksās komisijas skaņu ekspertīzes jautājumus.

Iepriekš tiesa apmierināja prokurora lūgumu, nosakot lietā komplekso komisijas skaņu ierakstu ekspertīzi. Prokurori bija lūguši noteikt ekspertīzi Dānijas specdienestu noklausītajām sarunām starp apsūdzētajiem. Pēc prokuratūras domām, šajās sarunās apstiprinās Lemberga īpašumtiesības atsevišķās komercsabiedrībās. Prokurors Juris Juriss aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka sarunas starp apsūdzētajiem Sormuli, Lembergu un Lemberga dēlu ierakstītas 2005.gadā kādā Kopenhāgenas viesnīcā. Sarunās esot dzirdami arī Gints Laiviņš-Laivenieks, Rūdolfs Meroni un citas personas.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un jau minētais Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs līdz sprieduma taisīšanai netika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu