Iedzīvotājus aicina nesaudzēt «publiskos» smēķētājus, bet aizrādīt viņiem un ziņot policijai (213)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sabiedrībai ir jābūt aktīvai un jāaizrāda smēķētājiem sabiedriskās vietās un citviet, kur smēķētājs pakļauj apkārtējos tabakas dūmiem, bet, ja aizrādīšana nedarbojas, ir jāziņo policijai, šodien diskusijā «Ja smēķē Tu - smēķē Tavs bērns!» norādīja vairāki veselības nozares speciālisti.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veiktie pētījumi liecina, ka teju 70% bērnu 13 līdz 15 gadu vecumā uzskata, ka tiek apsmēķēti jeb ikdienā pakļauti pasīvajai smēķēšanai sabiedriskās vietās, piemēram, koncertos, sporta pasākumos un pieturvietās.

Vēl aptuveni 44,6% bērnu šajā vecumā dzīvo mājās, kur kāds viņu klātbūtnē smēķē. Kopumā vidēji 30% bērnu smēķē viens vai abi vecāki. Tikpat daudz bērnu norāda, ka viņiem ir draugi, kuri smēķē.

Ar likumu smēķēšana ir aizliegta virknē sabiedrisku vietu. Savukārt smēķēšana bērna klātbūtnē ir definēta kā fiziska vardarbība. Diskusijas dalībnieki ir pārliecināti, ka Latvijā smēķēšanu ierobežojošā likumdošana ir laba, tomēr vēl jāstrādā pie tās pilnīgas realizēšanas dzīvē, un šajā procesā būtiska ir sabiedrības attieksme.

Uz to norādīja gan SPKC vecākā sabiedrības veselības analītiķe Daiga Grīnberga, gan Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas galvenā inspektore Madara Nelsone. «Ja sabiedrība iesaistītos šajā procesā un aizrādītu, progress būtu daudz lielāks,» piekrita arī portāla «Mammamuntetiem.lv» vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Atziņai pievienojās arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu pneimonoloģe Renāte Snipe, vienlaikus norādot, ka nepieciešama aktīvāka Valsts un pašvaldības policijas iesaiste smēķētāju kontrolē.

«Likumdošana Eiropas Savienībā ir laba, bet tā pilnībā nestrādā. Publiskos pasākumos, tai pašā «Postivus» festivālā, gaisā valdīja zili dūmi,» izteicās Snipe. Viņa arī Bērnu slimnīcas teritorijā bieži redzot smēķējošas mammas ar bērniem pie rokas, lai gan smēķēšana šajā teritorijā un arī bērna klātbūtnē ir aizliegta.

Arī Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa aicina iedzīvotājus nebaidīties un aizrādīt smēķētājiem. «Iespējams, sākotnēji smēķētājs izrādīs verbālu agresiju, tomēr pēc tam, visdrīzāk, pārdomās - kāpēc pie manis pienāca?» pārliecināta Līviņa. «Ja tevi apsmēķē darba vietā, tev ir tiesības aizrādīt. Ja kolēģis tevi neklausa, tev ir tiesības iet pie darba devēja un sūdzēties,» viņa piebilda.

Īpaši būtiska loma attieksmes maiņai pret smēķēšanu ir smēķētāja tuvākajiem cilvēkiem - radiem un draugiem, norādīja SPKC Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja vietniece Solvita Kļaviņa. SPKC dati liecina, ka mājsaimniecībās pasīvās smēķēšanas klātbūtne mazinās lēnāk nekā, piemēram, darba vietās.

Būtiski ir smēķētājiem izskaidrot šā ieraduma kaitīgo ietekmi gan uz viņa paša, gan citu cilvēku veselību, kuri tiek pakļauti tabakas dūmiem, noslēgumā uzsvēra speciālisti.

Iesaisties arī tu!

Portāls TVNET aicina savus lasītājus arī jaunā mācību gada sākumā nebūt vienaldzīgiem pret pieaugušo smēķēšanu bērnu klātbūtnē.

Tāpēc aicinām filmēt un fotografēt pieaugušos, kuri rīkojas bezatbildīgi un pīpē bērnu klātbūtnē!

Sūti savus videomateriālus, fotogrāfijas un aprakstu uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet!

Komentāri (213)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu