Lai atpūtas laikā izvairītos no negadījumiem...

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/seph_swain

Ko der atcerēties pašiem un atgādināt saviem ģimenes locekļiem un citiem cilvēkiem, lai atpūtas laikā izvairītos no negadījumiem, piemēram, apdedzināšanās, gatavojot uz grila?

Ko der atcerēties pašiem un atgādināt saviem ģimenes locekļiem un citiem cilvēkiem, lai atpūtas laikā izvairītos negadījumiem, piemēram, apdedzināšanās, gatavojot uz grila?

  • Gatavojot un grilējot uzmanies no karstiem šķidrumiem un priekšmetiem, liesmas un tvaika. Ja sanācis apdedzināties, atvēsini apdeguma skarto vietu ar vēsu tekošu ūdeni vismaz 10 minūtes. Uzmanīgi noņem apģērbu vai rotaslietas no apdeguma, pirms apdeguma vieta sāk pietūkt. Neņem vai neplēs nost neko, kas ir pielipis apdeguma. Pēc tam pārsedz apdegumu ar tīru pārsēju. Neapstrādā apdeguma vietu ar taukvielām (sviestu, eļļu u. tml.), ziedēm vai losjoniem!
  • Ēdienu rūpīgi sakošļā un nerunā ar pilnu muti. Izvairies no fizisku aktivitāšu veikšanas laikā, kad ēd. Bērniem jābūt īpaši uzmanīgiem ar produktiem, kas var veicināt aizrīšanos (piemēram, popkorns, rieksti, ledenes, košļājamās gumijas, vīnogas u.c.). Ja tomēr pieaugušais vai bērns (ne zīdainis) ir aizrijies, tad viņam jāļauj izklepoties. Ja nekas netiek atklepots, jāuzsit starp lāpstiņām.
  • Pirms saldu ēdienu un dzērienu lietošanas pārliecinies, vai tajos nav lapsenes. Šiem kukaiņiem patīk saldumi, tāpēc tie mēdz ielīst, piemēram, dzēriena pudelē. Īpaši uzmanīgiem jābūt, dzerot no tumšām pudelēm vai bundžiņām. Ja lapsene tomēr iekodusi rīklē, tad nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.
  • Ja parādās pārtikas izraisītas saindēšanās simptomi, piemēram, sāpēs vēderā, caureja, vemšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra, drudzis, tad bieži un maziem malciņiem jādzer ūdens un jāievēro personīgā higiēna (bieži jāmazgā rokas). Maziem bērniem, grūtniecēm un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu nekavējoties jāvēršas pie ārsta, turklāt konsultēties ar ārstu par medikamentu lietošanu šajā situācijā ieteicams ikvienam.
  • Izbraucot ārpus mājām, jāpārdomā, kā izskaidrot savu atrašanās vietu gadījumā, ja būs nepieciešama mediķu vai glābēju palīdzība.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu