Izsmalcināti vakartērpi ballē Vecrīgas sirdī

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar, 15.jūlijā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā svinīgi tika atklāta modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva vakartērpu kolekcijas izstāde «Ielūgums uz gadsimta balli. 1915-2015». Ikvasaras A.Vasiļjeva kolekcijas izstāde šoreiz ir veltīta modes svētkiem vesela gadsimta garumā un atspoguļo laika posmu no 1915. līdz 2015. gadam.

Apmeklētājam tiek piedāvāts apskatīt 93 unikālus balles tērpus un vakarkleitas no Vasiļjeva fonda kolekcijas un vienu tērpu no privātā īpašnieka - eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas klāsta. Kopā būs skatāmas 87 vakarkleitas un septiņi vīriešu smokingi, kā arī vairāk nekā 700 aksesuāru no Vasiļjeva kolekcijas. Katrs aksesuārs tika rūpīgi izvēlēts ar stilista Kirila Gasiļina palīdzību, ir piemērots tērpam un stilam. Izstāde būs skatāma līdz 25.oktobrim.

Lai iekļūtu izstādes atklāšanā, viesiem nācās gaidīt garā rindā pašā Vecrīgas sirdī un, kā jau atklāšanas dienā, drūzmēties ļaužu pūlī, lai redzētu katru eksponātu.

Par spīti karstumam, cilvēku masām, Aleksandrs Vasiļjevs sagaidīja ikvienu viesi ar smaidu, stāstīja mazus stāstus par izstādi, parakstīja fotogrāmatas, kopā fotografējās.

Mākslinieks saņēma kaudzēm ziedu, kurus pēc krāsu gammas izkārtoja gar savu tērpu ekspozīcijām, kā nekā ziedu bija tik daudz, ka viņš nespēja visus noturēt rokās.

Izstādi apmeklēja daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki, kuri ieradās savos labākajos tērpos, lai parādītu mūsdienu modi.

Izstādi apmeklēja gan juristi, uzņēmēji, dziedātāji, aktieri, gan pat bijušās valsts galvas.

Pats mākslinieks, kā jau ierasts, bija tērpies apģērbā, kurā bija pamanāms no jebkuras izstādes vietas, parādot, ka mode vienmēr uzvar bezstilu.

Aleksandrs Vasiļjevs stāsta, ka tieši Rīgā notiks balles tērpu kolekcijas pirmizrāde, jo tā nekur citur vēl nav rādīta un gatavota tieši Latvijas galvaspilsētai. Tā būs jau septītā A. Vasiļjeva tērpu kolekcijas izstāde, un viens no iemesliem, kāpēc regulāri ir pagodināta tieši Rīga, – uzticami sadarbības partneri. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā strādā izcili profesionāļi, kuri spēj organizēt izstādi visaugstākajā līmenī un nodrošināt eksponātiem piemērotus apstākļus, bet finansiālu atbalstu sniedz ilggadīgs partneris – ABLV Bank. ABLV Bank valdes loceklis Romans Surnačovs, pateicoties par ilgstošu sadarbību ar A. Vasiļjevu, atzīmējis: «Es atceros, ka toreiz, pirms septiņiem gadiem, sniedzot atbalstu pirmajai izstādei, mēs pat nedaudz šaubījāmies, vai publikai būs pietiekami liela interese. Tagad uztraukums arī pastāv, bet pārsvarā par to, vai tiks sasniegts kārtējais izstāžu apmeklējuma rekords Latvijā! Katru reizi no šīm izstādēm mēs gūstam lielu baudījumu un jaunas zināšanas. Konkrēti šī izstāde ir kā jaunāko laiku vēstures grāmata, kurā caur tērpiem mēs varam izsekot nozīmīgiem notikumiem pēdējā gadsimta laikā.»

Izstādes apmeklētājiem būs iespēja ne vien vērot skaistus tērpus, bet arī piedalīties lekcijās un sarunās ar nozares speciālistiem, kā arī dažādās radošās darbnīcās. Pirmo reizi apmeklētājiem būs pieejams izstādes katalogs latviešu, krievu un angļu valodā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu