Prezidents: Neatbalstu lēmumus, kas vērsti pret preses brīvības ierobežošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Es neatbalstu lēmumus, kas vērsti pret preses brīvības vai izteikšanās tiesību ierobežošanu,» šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā ziņots, Saeima 8.jūlijā nolēma no amata atbrīvot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāju Aināru Dimantu, bet noraidīja priekšlikumus par NEPLP trīs locekļu - Daiņa Mjartāna, Aijas Dulevskas un Ivara Zviedra - atbrīvošanu no amata.

Tagad Dimants gatavojas vērsties tiesā un kopā ar Latvijas Žurnālistu asociāciju (LŽA) - pie Valsts prezidenta Vējoņa. «Plāns ir absolūti skaidrs - vērsīšos tiesā administratīvā procesa ietvaros, attiecīgi sagatavojot prasību par Saeimas lēmumu kā par administratīvo aktu, jo no tā, ka to nosauc par politisku lēmumu, tas nemaina savu būtību no šī viedokļa. Paralēli arī notiek darbs pie tā, lai sagatavotu prasību Satversmes tiesai, bet šeit ir jāvēršas pie Valsts prezidenta Vējoņa, un kopā ar LŽA arī tuvākajā laikā gatavojamies to darīt,» sacīja Dimants, «vispirms sagaidīsim Vējoņa kunga atbildi, un tad ir iespējams gatavot Satversmes tiesai prasību, ja viņš būs gatavs tādu virzīt uz Satversmes tiesu. Citādi nav jēgas.»

Vējonis šodien skaidroja, ka Dimanta solītais lūgums Valsts prezidenta kancelejā vēl nav saņemts, taču jebkurā gadījumā pirms lēmuma pieņemšanas viņš vispirms vēlēšoties redzēt detalizētu pamatojumu Dimanta atlaišanai. «Katra situācija ir jāvērtē no tā, cik atbildīgi vai bezatbildīgi kāds ir pildījis amata pienākumus,» piebilda politiķis.

Prezidents vērsa uzmanību, ka nepieciešams novērtēt amatpersonu iecelšanas un atcelšanas procedūras. «Ir jābūt kritērijiem. Pie tā ir jāstrādā,» piebilda Vējonis. Paredzēts, ka arī prezidenta juridiskais dienests sniegs vērtējumu, «kā tas redz šos jautājumus».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu