No NEPLP vadītāja amata atlaistais Dimants gatavojas vērsties tiesā un pie Valsts prezidenta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāja amata atbrīvotais Ainārs Dimants gatavojas vērsties tiesā un kopā ar Latvijas Žurnālistu asociāciju (LŽA) - pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa.

«Plāns ir absolūti skaidrs - vērsīšos tiesā administratīvā procesa ietvaros, attiecīgi sagatavojot prasību par Saeimas lēmumu kā par administratīvo aktu, jo no tā, ka to nosauc par politisku lēmumu, tas nemaina savu būtību no šī viedokļa. Paralēli arī notiek darbs pie tā, lai sagatavotu prasību Satversmes tiesai, bet šeit ir jāvēršas pie Valsts prezidenta Vējoņa un kopā ar LŽA arī tuvākajā laikā gatavojamies to darīt,» sacīja Dimants, kurš ir arī LŽA biedrs.

«Vispirms sagaidīsim Vējoņa kunga atbildi, un tad ir iespējams gatavot Satversmes tiesai prasību, ja viņš būs gatavs tādu virzīt uz Satversmes tiesu. Citādi nav jēgas. Pretējā gadījumā es palikšu viens pats cīnītājs caur administratīvo procesu līdz Satversmes tiesai. Tā kā tad te būs Vējoņa kunga izšķiršanās,» bilda Dimants.

Kā ziņots, Saeima 8.jūlijā nolēma no amata atbrīvot NEPLP vadītāju Dimantu. Saeima noraidīja priekšlikumus par NEPLP trīs locekļu - Daiņa Mjartāna, Aijas Dulevskas un Ivara Zviedra - atbrīvošanu no amata.

Iepriekš «Vienotības», Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Reģionu apvienības un partijas «No sirds Latvijai» līderi rosināja minēto četru NEPLP locekļu atlaišanu.

Iesniedzēji kritizēja, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz «Radio Skonto plus» programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājusi Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi arī atsaucās uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Savukārt NEPLP iepriekš izplatīja paziņojumu masu medijiem, kurā norādīja, ka pieprasījums atlaist NEPLP locekļus ir uzbrukums masu mediju neatkarībai.

Paziņojumā tika uzsvērts, ka NEPLP ir demokrātiskas un tiesiskas valsts neatkarīgas mediju, it īpaši sabiedrisko mediju, sistēmas sastāvdaļa. Tieši tādēļ likums ir noteicis ļoti konkrētus gadījumus, kādos ir iespējams atsaukt NEPLP locekļus.

Padome norādīja, ka neviens no atlaišanas apstākļiem nav iestājies.

NEPLP paziņojumā pauda, ka dažu Saeimas deputātu ideja atlaist padomes locekļus viņiem nav pārsteigums. Tiekoties ar deputātiem, ne reizi vien padomes locekļi esot saskārušies ar zīmīgiem mājieniem, kas skar to vai citu Latvijas Televīzijas sižetu vai Latvijas Radio raidījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu