"Indexo" zaudējumi pirmajā ceturksnī pieauguši līdz 1,01 miljonam eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ieguldījumu pārvaldes uzņēmuma "Indexo" konsolidētie zaudējumi pirmajā ceturksnī pieauguši līdz 1,006 miljoniem eiro, kas ir par 37,9% lielāki nekā 2023.gada pirmajā ceturksnī, informēja "Indexo" pārstāvji.

Zaudējumi skaidroti ar apjomīgiem "Indexo" meitasuzņēmuma "IDX1R" ieguldījumiem jaunās bankas attīstības projektā.

Šī gada pirmajā ceturksnī "Indexo" pensiju biznesa neto peļņa pirms ar banku saistītajiem izdevumiem, tajā skaitā kapitāla piesaistes izmaksām, veidoja 181 257 eiro salīdzinājumā ar 230 198 eiro zaudējumiem 2023.gada pirmajā ceturksnī.

"Indexo" šī gada 31.martā bija 131 100 klientu, kas ir par 24% vairāk nekā 2023.gada pirmā ceturkšņa beigās, bet aktīvi pārvaldībā gada laikā pieauga par 61% un 2024.gada pirmo trīs mēnešu beigās bija 1,06 miljardi eiro.

"Indexo" valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem Valdis Siksnis norāda, ka "Indexo" pirmajā ceturksnī turpināja stiprināt savas pozīcijas Latvijas pensiju uzkrājumu pārvaldē, un līdztekus sasniegta finiša taisne jaunās "Indexo" bankas izveides procesā. Siksnis informē, ka pensiju pārvaldes bizness jau trešo ceturksni pēc kārtas ir pelnošs arī pēc klientu piesaistes izdevumiem. Savukārt jaunās bankas izveides procesā tiek gaidīts banku nozari uzraugošo institūciju lēmumu par bankas licences izsniegšanu. "Indexo" būs gatavs sākt jaunās bankas pakalpojumu sniegšanu dažu mēnešu laikā pēc licences izsniegšanas.

"Indexo" pirmajā gada ceturksnī otrā pensiju līmeņa plāniem piesaistījis 3084 jaunus klientus. "Indexo" otrā līmeņa pensiju produktos šī ceturkšņa beigās uzņēmuma tirgus daļa ir sasniegusi 13,5%. Pirms gada "Indexo" tirgus daļa otrā līmeņa pensiju plānos bija 10,8%.

Pieaugošais klientu skaits un aktīvu pārvaldības apjoms ir nodrošinājis pensiju uzkrājumu pārvaldes komisijas ieņēmumu pieaugumu šī gada pirmo trīs mēnešu laikā līdz 0,92 miljoniem eiro, salīdzinot ar 0,65 miljoniem eiro 2023.gada pirmajā ceturksnī. Kopējie "Indexo" pensiju biznesa ieņēmumi pārskata periodā bija vairāk nekā pietiekami, lai nosegtu pensiju pārvaldības administratīvās izmaksas.

Pateicoties klientu skaita un vidējo algu pieaugumam, "Indexo" otrā pensiju līmeņa plānos saņemtās iemaksas pieauga par 35% - no 19,3 miljoniem eiro 2023.gada pirmajos trīs mēnešos līdz 26,1 miljoniem eiro 2024.gada pirmajā ceturksnī. "Indexo" ir pārsniedzis 100 miljonu eiro iemaksu apjomu gadā otrajā pensiju līmenī.

Līdztekus pensiju pārvaldes darbībai "Indexo" turpina attīstīt jaunas bankas projektu, un pirmā ceturkšņa laikā uzņēmums ir palielinājis meitas sabiedrības AS "IDX1R" kapitālu par 10 miljoniem eiro - šī meitas sabiedrība pēc bankas licences saņemšanas kļūs par "Indexo" banku. Šobrīd visi bankas licences pieteikuma dokumenti ir iesniegti, uzraudzības institūciju jautājumi ir atbildēti, un "Indexo" gaida bankas licences lēmumu. Saskaņā ar licencēšanas procesa grafiku, "Indexo" banka plāno uzsākt pirmo bankas pakalpojumu pilotprojektu, lai būtu gatava sākt darbību šovasar.

Ņemot vērā, ka bankas darbība vēl nav sākta, "IDX1R" būtiskus ieņēmumus negūst, tajā pašā laikā veic nozīmīgus ieguldījumus informācijas tehnoloģiju infrastruktūras izveidē, licencēšanas procesā un citos jaunās bankas darbības uzsākšanai nepieciešamos priekšdarbos. Tā rezultātā "IDX1R" zaudējumi šī gada pirmajos trīs mēnešos bija 884 652 eiro, kas ir par 77,2% lielāki nekā 2023.gada pirmajā ceturksnī.

"Indexo" grupas pašu kapitāls šī gada 31.martā bija 13,983 miljoni eiro.

"Indexo" grupa 2023.gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 729 321 eiro zaudējumiem, bet "IDX1R" zaudējumi pērn pirmajā ceturksnī sasniedza 499 123 eiro.

"Indexo" koncerna auditētie zaudējumi pagājušajā gadā bija 2,898 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā 2022.gadā.

"Indexo" kopš 2022.gada vidus attīsta bankas izveides projektu. 2023.gadā tika pabeigta bankas informācijas tehnoloģiju infrastruktūra, izveidota "Indexo" bankas mobilā lietotne, kā arī izstrādāti pamatprodukti privātpersonām. Pēc licences saņemšanas "Indexo" banka sāks darbību ar privātpersonu apkalpošanu, savukārt pakalpojumi uzņēmumiem tiks ieviesti vēlāk.

"Indexo" lielākie akcionāri ir Henrikam Karmo piederošā SIA "Perfect Match" ar 8,93%, Siksnim piederošā SIA "VSCAP" ar 6,69%, Igaunijas uzņēmums "Barolo Finants", kura īpašnieks ir Indreks Gusevs, ar 5,64%, Igaunijas uzņēmums "Saggis", kura īpašnieks ir Sandu Hubans, ar 5,64%, SIA "IN Finance", kuras kontrolējošā persona ir Jekaterina Ņikuļina, ar 5,95%, kā arī Mārcis Martinsons ar 5,98% "Indexo" akciju. Pārējo akcionāru īpašumā ir mazāk nekā 5% akciju.

"Indexo" izveidota 2017.gadā. "Indexo" akcijas ir iekļautas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu