Saeima atbrīvo Aināru Dimantu no NEPLP locekļa amata

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeima trešdien ārkārtas sēdē atbalstīja Aināra Dimanta atbrīvošanu no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļa amata. Dimants bija arī padomes vadītājs, viņu amatā ievēlēja padomes locekļi. Uz sēdi Dimants nav ieradies, savukārt apmeklētāju zonā ir Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs Aldis Pauliņš.

Par Dimanta atbrīvošanu no amata balsoja 50 deputāti, pret - septiņi «Vienotības» pārstāvji Lolita Čigāne, Ilze Viņķele, Ainars Latkovskis, Vilnis Ķirsis, Andrejs Judins un Veiko Spolītis, kā arī Ilmārs Latkovskis no Nacionālās apvienības (NA). Balsojumā atturējās Ojārs Ēriks Kalniņš («Vienotība»), Aleksandrs Kiršteins (NA) un Edgars Putra (ZZS), bet balsojumā nepiedalījās opozīcijā esošā partija «Saskaņa», Māris Kučinskis (ZZS) un Rihards Kols, Janīna Kursīte-Pakule no NA.

Parlaments ar balsu vairākumu neatbalstīja NEPLP locekļu Aijas Dulevskas, Daiņa Mjartāna un Ivara Zviedra atbrīvošanu no amata.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko komisija iepriekš atbalstīja četru frakciju vadītāju parakstīto iesniegumu par Dimanta atlaišanu. Bet komisijas deputāti nobalsoja pret pārējo padomes locekļu atbrīvošanu.

Esošās padomes pilnvaras ir līdz 2017.gadam.

Par jaunu NEPLP locekli Dimanta vietā Saeima varētu lemt rudenī

Par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) jauna locekļa apstiprināšanu no amata atlaistā Aināra Dimanta vietā Saeima varētu lemt rudenī, aģentūrai LETA pieļāva Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK).

Lemšanas datums gan būs atkarīgs no tā, kā virzīsies uz priekšu NEPLP locekļa amata kandidātu pieteikšana, izvērtēšana un attiecīga lēmumprojekta sagatavošana komisijā. Laizāne cer, ka Cilvēktiesību komisijas sēdi konkursa izsludināšanai uz NEPLP pārstāvja amatu izdosies sasaukt jūlijā, taču tas būs atkarīgs no deputātu iespējām piedalīties sanāksmē.

Kad Cilvēktiesību komisija būs pieņēmusi lēmumu par konkursa izsludināšanu, NEPLP locekļa amata kandidātus varēs pieteikt gan fiziskas, gan juridiskas personas, izņemot politiskās partijas un politisko partiju apvienības. Kandidātam saskaņā ar likumu būs jāatbilst vairākām prasībām - viņam jābūt Latvijas pilsonim, kam deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, ar labu reputāciju, augstāko izglītību un vismaz piecus gadus ilgu profesionālo vai akadēmisko pieredzi plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā.

NEPLP locekļa kandidāts nedrīkstēs būt politiskās partijas vai politisko partiju apvienības amatpersona, elektroniskā plašsaziņas līdzekļa kapitāla daļu (akciju) īpašnieks un būt sodīts par tīšu noziegumu, ja viņš nav reabilitēts vai sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

Pēc kandidātu pieteikšanas informācija par viņiem tiks publicēta Saeimas mājaslapā, nosakot termiņu, kādā biedrības un nodibinājumi, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā, un citas ieinteresētās personas varēs sniegt atsauksmes par kandidātiem.

Saskaņā ar likumu NEPLP sastāvā ir pieci locekļi, kurus ievēl Saeima, savukārt šīs padomes locekļu kandidātus balsojumam parlamentā izvirza Saeimas Cilvēktiesību komisija.

Mediju eksperte Anda Rožukalne komentējusi, ka Saeimas komisijas lēmums par NEPLP vadītāja Dimanta atlaišanu liecina par deputātu vēlmi novājināt sabiedriskos medijus. Šāds komisijas lēmums uzskatāms par uzbrukumu neatkarīgam mediju regulatoram, ko pati Saeima iepriekš izvēlējusi. Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs Aldis Pauliņš komentējis, ka vēlme atlaist Dimantu izskatās pēc politiska lēmuma.

Arī jaunievēlētais prezidents Raimonds Vējonis neatbalsta politiķu vēlmi atbrīvot no amata Dimantu. «Manuprāt, šis lēmums nav pareizs. Tas tiešām apdraud tās demokrātiskās vērtības, kuras ir Latvijā,» intervijā Latvijas Radio raidījumā «Labrīt» trešdien sacīja Vējonis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu