Tiesa nolasīs spriedumu Neo lietā (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tiesa ceturtdien nolasīs spriedumu tā dēvētajā Neo jeb Ilmāra Poikāna lietā; pats Poikāns pavēstījis, ka prokurore viņam prasa piespriest 280 stundas piespiedu darba.

Spriedumu Rīgas Centra rajona tiesa plāno nolasīt plkst 10.

Poikānam uzrādīta apsūdzība par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un komercnoslēpumu saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu.

Prokuratūra iepriekš informēja, ka apsūdzētais vīrietis, būdams reģistrēts kā lietotājs Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā, veicis nelikumīgu datu lejupielādi ar fizisko personu datiem, kā arī neatļauti ieguvis VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas elektroniskos dokumentus.

Dienu iepriekš Poikāns pavēstīja, ka gadījumā, ja spriedums būs notiesājošs, viņš to pārsūdzēs.

Viņš arī pauda, ka neizprot, kā Rīgas Centra rajona tiesa gatavojas taisīt spriedumu faktiski dažu stundu laikā. "Tiesas sēde, kurā notika abu pušu debates, beidzās trešdien plkst.13, bet tiesa gatavojas nolasīt sprieduma īso versiju jau nākamajā dienā plkst.10. Ņemot vērā, kāds ir tiesas oficiālais darba laiks, iznāk, ka spriedums tiks taisīts četru stundu laikā. "Šeit rodas jautājums, cik lielā mērā tiesa vispār ņem vērā debatēs dzirdēto," sprieda Poikāns.

Apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta par nelikumīgām darbībām ar personu datiem, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Bet par komercnoslēpuma izpaušanu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai naudas sodu.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" 2010.gada februāra vidū ziņoja, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā atrasts drošības caurums, pa kuru triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, "De facto" uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvēja par "Ceturtās atmodas tautas armiju" ("4ATA"). Vēlāk tās pārstāvis, kurš sevi dēvēja par Neo, regulāri internetā publicēja dažādu iestāžu algu sarakstus.

Policija pēc tam sāka kriminālprocesu un tā ietvaros aizturēja Poikānu, kurš atzinās, ka viņš ir Neo.

Policija veica kratīšanu arī televīzijas žurnālistes dzīvesvietā un atsavināja viņas datora ārējo cieto disku un vairākas flešatmiņas, par ko tika iesniegta sūdzība Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Policija atsavināja žurnālistes personīgo datoru un tādējādi ieguva ziņas arī par žurnālistes informācijas avotiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu