ASV vēstnieks NATO: ASV klātbūtne Baltijā būs tik, cik nepieciešams

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV karavīru klātbūtne Baltijas valstīs būs tik ilga, cik vien nepieciešams, žurnālistiem trešdien Rīgā apliecināja ASV vēstnieks Ziemeļatlantijas līguma organizācijā (NATO) Duglass Luts (Douglas E.Lute).

Luts uzsvēra, ka viņš ieradies Rīgā, lai sūtītu vēstījumu, ka NATO līguma 5.pants nozīmē tieši to, ko tas nozīmē - alianse uzbrukuma gadījumā aizstāvēs visas savas dalībvalstis. ASV vēstnieks NATO norādīja, ka alianse ir gatava aizstāvēt savas dalībvalstis un atbildēt uz visiem izaicinājumiem.

Jautāts, vai ASV ir gatava Baltijā izvietot pastāvīgas bāzes, Luts paskaidroja, ka politiskā līmenī par šo jautājumu ir nepieciešamas padziļinātas diskusijas, taču mācību formātā ASV karavīri reģionā uzturēsies tik ilgi, cik vien nepieciešams.

Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš savukārt uzsvēra, ka Luta vizīte Latvijā norisinās ļoti svarīgā laikā, jo alianse patlaban ir pusceļā no samita Velsā līdz samitam Varšavā 2016.gadā. Velsas samitā NATO pieņēma svarīgus lēmumus kā, piemēram, izvietojusi vairāk lidmašīnu Baltijas gaisa telpā, kā arī pastiprinājusi mācības, atgādināja Riekstiņš.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Luts vizītē Latvijā ieradies, lai apmeklētu «Saber Strike 2015»’ mācības. Vizītes laikā vēstnieks tiekas ar Ārlietu un Aizsardzības ministriju valsts sekretāriem un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri, kā arī apmeklēs Ādažu militāro bāzi.

Duglass Luts ir ASV vēstnieks NATO kopš 2013.gada. Savukārt no 2007.līdz 2013.gadam Luts bija ASV prezidenta palīgs un Nacionālās drošības padomnieka vietnieks Afganistānas, Pakistānas un Indijas jautājumos.

Tāpat vēstnieks Luts pēc 35 gadu dienesta ASV armijā atvaļinājās ģenerālleitnanta pakāpē. Pirms pievienošanās Baltajam namam viņš pildīja ASV Bruņoto spēku operāciju direktora pienākumus, un viņa pārraudzībā bija ASV militārās operācijas visā pasaulē.

Vēstnieks Luts ir komandējis vairākas NATO operācijas, tai skaitā ASV spēkus Kosovā. Luts ir absolvējis ASV Militāro akadēmiju un Hārvarda universitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu