G7 vienojas par ambicioziem saistošiem mērķiem klimata izmaiņu ierobežošanai

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules ekonomiski attīstītāko valstu līderi pirmdien pirmo reizi vēsturē vienojušies par saistošiem mērķiem klimata izmaiņu ierobežošanai.

G7 līderi apņēmušies līdz gadsimta beigām pilnībā atteikties no fosilā kurināmā un panākt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija, salīdzinot ar pirmsindustriālo laikmetu.

«Mēs redzam nepieciešamību atbrīvot pasaules ekonomiku no oglekļa,» norādīja Vācijas kanclere Angela Merkele, piebilstot, ka

G7 valstis esot apņēmušās siltumnīcefekta gāzu izmešu daudzumu līdz 2050.gadam samazināt par 40 līdz 70%,

kā to pieprasa ANO eksperti.

Pirms samita pastāvēja bažas, ka Merkele klimata izmaiņu ierobežošanas jautājumā varētu sastapties ar Kanādas un Japānas kolēģu pretestību.

Taču panāktā vienošanās ir nozīmīga uzvara samita namamātei Merkelei un Francijas prezidentam Fransuā Olandam, kuri aicināja G7 līderus atbalstīt centienus klimata problēmu risināšanā pirms gada nogalē Parīzē gaidāmās ANO klimata konferences.

Merkele un Olands acīmredzot vēlas nodrošināties, lai neatkārtotos 2009.gadā Kopenhāgenā pieredzētais. Toreiz ANO klimata konference beidzās bez jebkādiem rezultātiem un galu galā tika uzskatīta par soli atpakaļ starptautiskajos centienos risināt globālās sasilšanas problēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu