Mēs tevi ietupināsim, Ilmār Poikān! (284)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET/LETA

Esam nodevuši Ilmāru Poikānu, kurš plašākai sabiedrībai kļuva pazīstams ar segvārdu Neo. 2010.gadā viņš atklāja Latvijas varasvīru dzīres finanšu mēra laikā, kamēr mēs, mazie cilvēki, savilkām jostas. Pagājuši četri gadi, Brīvības iela joprojām ir turpat, bet brīvības vēl arvien nav - mainījušies ministri, policisti, prokurori, tiesneši, bet nekompetence palikusi. Par uzdrīkstēšanos pretoties politiskās elites visatļautībai Poikāns šodien ir spiests aizstāvēties tiesā - viņu nepamatoti apsūdz tie paši, kuru dzīrošanu Neo mums atklāja 2010.gadā.

Pareizi: Informācijas pieejamība ir brīvība

Nepareizi: Liegums informāciju iegūt ir drošība

Šodiena būtu vienkāršāka, ja mums nebūtu varonīgā Ilmāra Poikāna; ja nebūtu Čelsijas Meninga [Wikileaks], Edvarda Snoudena [NSA datu noplūde] un citu mazāk publiski zināmu trauksmes cēlāju, bet tikpat pārliecinātu ideālistu-pašnāvnieku.

Trauksmes cēlāji riskē ar brīvību, savu dzīvību mūsu drošības labā, kaut varētu klusēt un neko nedarīt. Meningam ASV draud vismaz 30 gadu cietumsods; Snoudens bija spiests izvēlēties cita veida cietumu – viņš patvēries Krievijā, jo demokrātiskās Eiropas Savienības valstis (tai skaitā Latvija) gļēvi atteica viņam politisko patvērumu.

Arī Latvijas politiskā elite rīkojas līdzīgi – jo vairāk tiek spiesta atklāt savu izcelsmi, jo vairāk tā pretojas pārmaiņām, reformām. Tiesas procoess «Latvijas valsts pret Ilmāru Poikānu» ir tam apliecinājums.

Ir redzams, ka cietusī Latvijas valsts labprātāk redzētu Poikānu sodītu par to, ko viņš nav darījis:

1. Par VID nespēju uzraudzīt datu drošību;

2. Par bankas ABLV komercnoslēpuma izpaušanu, lai gan Poikāns to nav publiski izpaudis.

Skaidrības nav par ko citu: Kā valsts pārliecināja banku ABLV «piepalīdzēt» tiesībsargiem?

VID ir galvenais politiski, krimināltiesiski atbildīgais par drošības caurumu EDS datubāzē, kuru izmantoja Ilmārs Poikāns, lai iegūtu 7,5 miljonus datu vienību. Kādēļ neviena fiziska vai juridiska persona, kuru atalgojumi tika publicēti 2009./2010.g., nav iesniegusi tiesā lūgumu par VID nekompetenci, VID darbinieku nolaidību vai VID kaitniecību Latvijas valsts prestižam?

Tieši otrādi, Valsts policija atrada banku ABLV [iepriekš Aizkraukles banka], kas piekrita «palīdzēt» Latvijas valstij apsūdzēt Ilmāru Poikānu. Tā vietā, lai ABLV lūgtu tiesu izvērtēt, cik nekompetenta bija VID vadība 2009.gadā, šī banka rīkojās pretēji savām interesēm.

Ar kādiem līdzekļiem tiesībsargiem kopā ar VID izdevās «pārliecināt» banku ABLV kļūt par cietušo? Kāda informācija ir tiesībsargu un VID rokās, lai ABLV labprātīgā piespiedu kārtā kļūtu par cietušo «Neo lietā»? Un tad vēl LTV «De facto» iepriekš atklātais par Jeļenu Fedeņevu – viņa bija izmeklētāja «Neo lietā» VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (VP ENAP) līdz brīdim, kad sāka strādāt ABLV bankā. Sakarības šeit negrib redzēt vai vismaz kliedēt tikai LR prokuratūra, iekšlietu ministrs un Valsts policijas vadība.

Par Latvijas valsts vērtspapīriem rūpēsies banka ar skandalozu reputāciju

25.aprīlī Valsts kase atzina banku ABLV par pietiekami uzticamu, lai ļautu tai kļūt par Valsts kases sadarbības partneri. Tas nozīmē, ka ar Latvijas valsts vērtspapīriem turpmāk operēs banka, kuras vārds 10 gadu laikā vairākkārt ticis pieminēts: t.s. Magņitska lietā, C4ADS pētījumā «The Odessa Network» minēti apgalvojumi par ABLV saistību ar nelikumīgiem darījumiem un ieroču tirdzniecību; ES melnajā sarakstā iekļautā Ukrainas «uzņēmēja» Sergeja Kurčenko ārzonas kompāniju bankas konti reģistrēti ABLV, caur kuriem varētu būt tikuši «atmazgāti» miljoniem Ukrainas valsts līdzekļu, vēsta Kiev Post.

Vai Valsts kases sadarbības partnere - banka ABLV nekaitē Latvijas valsts prestižam, par ko tik ļoti norūpējies ir VID? Tieši «valsts prestiža graušana» ir minēta iesniegumā Rīgas pilsētas tiesai kā galvenais VID arguments Ilmāra Poikāna atbildībai. Savdabīgi, ka Latvijas valsts varas institūcijām nostāja «vainīgs-nevainīgs» mainās atkarībā no situācijas, jeb pareizāk - no politiskā uzstādījuma.

Mūsu tiesa ir vistaisnīgākā pasaulē!

Būtu skaisti, ja Latvijas Republikā līdzās likumdošanas un izpildu varai pastāvētu viena neatkarīga - tiesu vara, kas garantētu taisnīgumu un augstu profesionālu objektivitāti. Tiesas process «Latvija pret Ilmāru Poikānu» nupat tikai ir sācies, bet jau ir pārliecinājis par pretējo.

Lai izgaisinātu pēdējās šaubas par politisko korupciju arī tiesu varā, Rīgas rajona centra tiesas jaunieceltā tiesnese Una Melameda ir izvēlēta izskatīt šo lietu. Tiesneses kompetence nevienu brīdi nav apšaubīta, jo iemesls nešķiet acīmredzams – līdz 24.februārim Melameda bija Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnese, kur tiesnešu pienākums ir zemesgrāmatās ierakstīt nekustamos īpašumus un... nekas vairāk. Krimināllietas? Par trauksmes cēlājiem? Kuš, kuš, es vēl mācos, tādēļ tiesas sēdes būs slēgtas!

Mani izbrīna, ka Zemesgrāmatas nodaļas tiesnesim tik viegli pārcelties uz rajona tiesu bez balsojuma Saeimā, kas ir obligāts nosacījums tiesneša amata iegūšanai. Rīgas rajona centra tiesnese Una Melameda skatīs arī bēdīgi slavenā Nila Ušakova prasību pret publicistu Leonīdu Jākobsonu par Rīgas mēra e-pasta saraksti ar Krievijas vēstniecību Rīgā.

Par ko īsti Ilmāru Poikānu grib notiesāt Latvijas valsts?

Vai viņš uzlauza VID datubāzi? Nē, viņš legāli ieguva datus, kas dokumentāri pierādīja politiskās elites un viņu atbalstītāju divkosību. Kriminālprocess pret Poikānu par VID datubāzes uzlaušanu ir izbeigts.

Vai Poikāns mums sameloja? Nē. tieši otrādi. Vai par to mēs viņam sakām paldies? Nē, mēs gribam viņu redzēt nožēlojam izdarīto, lai nākamie trauksmes cēlāji nekad vairs neuzdrošinātos pretoties varas visatļautībai. Vai patiesi esam tādi paši puskoka lēcēji kā tie, kuri šodien Poikānu grib redzēt aiz restēm?

P.S. Pēc dažiem gadiem Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atkal var atzīt Latvijas tiesībsargu nekompetenci un likt Latvijas valstij maksāt kompensāciju par nepamatoti notiesāto Ilmāru Poikānu. Šāda attāla perspektīva reti kuram šodien šķiet aktuāla, jo LR ģenerālprokurors nav mūža amats, VID vadībā sēdēs citi, tiesnese Una Melameda būs «nopelniem bagāta», Saeima un valdība būs mainījusies...

Bet kroplā politiskās korupcijas sistēma paliks. Ja nelīdzēsim tai attīrīties.

Komentāri (284)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu