ES pauž satraukumu par masu nāvessodiem Ēģiptē (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Masu prāvas Ēģiptē, kurās uz nāvi notiesāti simtiem cilvēku, pārkāpj starptautiskās normas un rada bažas par Kairas apņemšanos ievērot cilvēktiesības, otrdien paziņojusi Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone.

Ēģiptē tiesa pirmdien piesprieda nāvessodu 683 armijas apvērsumā gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītājiem, arī Musulmaņu brālības līderim Muhamedam Badie.

Vēl 529 cilvēki tika notiesāti uz nāvi martā, tomēr tiesa pārskatījusi 429 no šiem spriedumiem, vairumā gadījumu tos aizstājot ar mūža ieslodzījumu.

«Šīs masu tiesas nepārprotami pārkāpj starptautiskās cilvēktiesību normas,» paziņoja Eštone, norādot, ka apsūdzētajiem izvirzītās apsūdzības ir neskaidras, tiesas process neatbilst pat elementāriem standartiem un spriedumi ir uzkrītoši nesamērīgi.

Eštone aicināja Ēģiptes varasiestādes gādāt, lai tiesu process atbilstu starptautiskajiem standartiem, sevišķi lai tiktu nodrošinātas tiesības uz taisnīgu tiesu, kas balstīta uz skaidrām apsūdzībām, kā arī tiesības apsūdzētajiem kontaktēties ar advokātiem un ģimenes locekļiem.

Eštone norādīja, ka Briselē radušās šaubas par Ēģiptes pāreju uz demokrātiju, kas prasa juridisku un tiesisku ietvaru, ievērojot starptautiskos cilvēktiesību standartus.

Arī ASV paudušas bažas par Ēģiptē notiekošo un aicinājušas pārskatīt tiesas spriedumus, par kuriem satraukumu paudis arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu