Āboltiņa: Riekstiņš būtu gatavs kandidēt uz Valsts prezidenta amatu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš būtu gatavs kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, trešdien žurnālistiem apliecināja «Vienotības» līdere un Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

Āboltiņa kā Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja bijusi vizītē uz NATO mītnēm Briselē un Brunsumā, kur tostarp tikusies arī ar Riekstiņu.

«Īsti sarunas par amatiem nebija, bet Māris Riekstiņš mums visiem apliecināja, ka neviens politiskais spēks viņu nav uzrunājis.

Vai viņš būtu gatavs kandidēt? Es domāju, ka viņš būtu gatavs,»

sacīja politiķe.

«Vienotības» Saeimas frakcijas un valdes kopsēde, kurā tiks pieņemts lēmums par savu prezidenta amata kandidātu, tāpat kā Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) būs 11.maijā. «Bet mēs vēlētos šo lēmumu pieņemt tad, kad jau būs zināms ZZS izvirzītais kandidāts,» piebilda Āboltiņa.

Viņa apliecināja, ka partijas kandidāts būs kāds no iepriekš publiski nosauktajiem, un,

visdrīzāk, tas būs «Vienotības» biedrs un eiroparlamentārietis Artis Pabriks.

Āboltiņa akcentēja, ka šobrīd tiek gaidīts, kuru no minētajiem kandidātiem no partiju savienības paziņos ZZS. Viņa neslēpa, ka ZZS ir «nojausma par to, kā varētu domāt pārējie koalīcijas partneri un kas varētu būt labs risinājums».

Taujāta, vai Nacionālā apvienība (NA) ir meklējusi politisko atbalstu pie «Vienotības», Āboltiņa atbildēja, ka «viņi ir uzrunājuši», tomēr partiju apvienība oficiāli viņu nav izvirzījusi.

«Ir jautājums, vai Levita kungs piekritīs, ja tā būs tikai viena partija, kas viņu izvirzīs. Mums, protams, ir pietiekami daudz savu kandidātu, tā ir iekšēja diskusija, kādi būtu tie argumenti, lai mēs pievienotos citas partijas virzītam pārstāvim, kuram, savukārt, viens koalīcijas pārstāvjis ir pateicis kategorisku nē. Katrā ziņā

»Vienotība» augsti vērtē Levita līdzšinējo darbību, mēs esam gatavi par to diskutēt,»

viņa sacīja.

Uz jautājumu, vai koalīcija varēs vienoties par vienu kandidātu, politiķe teica, ka tas nebūtu labs signāls sabiedrībai, kā arī atstātu iespaidu uz savstarpējo uzticību un darbu koalīcijā, ja ZZS vienotos ar kādu no opozīcijas partijām par atbalstu kādam prezidenta amata kandidātam.

Āboltiņa piebilda, ka «Vienotība» ir gatava diskutēt par atbalstu kādam no kandidātiem, ko virzīs ZZS.

Oficiāla Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšana sāksies 19.maijā.

Valsts prezidentu slēgtā balsojumā vēlēs 12.Saeima.

Zināms, ka ZZS izskanējuši vairāki vārdi, no kuriem vienu partiju savienība oficiāli izvirzīs kā savu kandidātu, tostarp aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministrs Uldis Augulis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Jelgavas mērs Andris Rāviņš, Liepājas mērs Uldis Sesks, Saeimas deputāts Gundars Daudze.

Trešais valdību veidojošais partneris - NA - paudis, ka Valsts prezidenta amatā redzētu Eiropas Savienības tiesnesi Egilu Levitu, tomēr oficiāli viņu nav izvirzījusi kā savu kandidātu.

Parlamenta opozīcijā esošā partija «No sirds Latvijai» izvirzījusi partijas biedru un Saeimas deputātu Gunāru Kūtri prezidenta amatam, savukārt Latvijas Reģionu apvienība prezidenta krēslam virza partijas līderi Saeimas deputātu Mārtiņu Bondaru.

Neoficiāli zināms, ka lielākajai opozīcijas partijai «Saskaņa» sava prezidenta amata kandidāta nebūs, tomēr politiskais spēks varētu vienoties ar citām partijām, lai ar kopīgām balsīm ievēlētu Valsts prezidentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu