ANO ģenerālsekretārs: migrantu krīzi Vidusjūrā nevar atrisināt militāriem līdzekļiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns svētdien aicināja Eiropu atturēties no militāra risinājuma, lai novērstu Vidusjūrā šomēnes notikušās traģēdijas, kad kuģa avārijā gāja bojā vairāk nekā 750 migrantu, atkārtošanos.

Pagājušās nedēļas traģēdija Lībijas piekrastē ir mudinājusi Eiropas Savienību (ES) apsvērt iespējamu militāru misiju pret cilvēku kontrabandistiem. ES augstā komisāre ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Federika Mogerini ir pilnvarota saņemt ANO apstiprinājumu tādai rīcībai.

Tomēr Bans intervijā Itālijas laikrakstam «La Stampa» sacīja, ka «traģēdijai Vidusjūrā militāra risinājuma nav».

«Būtiska ir globāla pieeja, kurā ņemtas vērā problēmas saknes, drošība un migrantu un bēgļu drošība un cilvēktiesības, piemēram, imigrācijas kanālu, kas ir likumīgi un regulēti, izveide,» viņš teica.

«ANO ir gatava strādāt ar saviem partneriem Eiropā, lai sasniegtu šo mērķi,» piebilda organizācijas ģenerālsekretārs, kurš pirmdien vizītē apmeklēs Itāliju.

«Nesen Luksemburgā un Briselē paziņotie pasākumi ir nozīmīgs pirmais solis uz kolektīvu Eiropas rīcību. Tā ir unikāla pieeja, kas varētu strādāt šāda veida problēmai,» Bans norādīja.

Bez militāras rīcības pret cilvēku kontrabandistiem ES dalībvalstis ārkārtas krīzes sarunās ceturtdien Briselē vienojās trīskāršot finansējumu bloka jūras meklēšanas un glābšanas operācijai.

Itālijas premjerministrs Mateo Renci, Bans un Mogerini pirmdien plāno doties uz Vidusjūru, lai izrādītu solidaritāti upuru ģimenēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu