Čehijā atsakās no plāniem paplašināt vienu atomelektrostaciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Čehijas enerģētikas kompānija ČEZ ceturtdien paziņoja, ka atsakās no plāniem būvēt divus jaunus reaktorus savā Temelinas atomelektrostacijā, lēmumu pamatojot ar nestabiliem apstākļiem Eiropas enerģētikas sektorā.

«ČEZ ir atcēlusi konkursa procesu par divu jaunu reaktoru būvniecību Temelinā. Šis lēmums ir paziņots visām pusēm,» informēja kompānija.

Tā norādīja, ka lēmuma pamatā ir «nestabilas tendences» Eiropas enerģētikas sektorā.

Līguma par reaktoru būvniecības vērtība tika lēsta no astoņiem līdz 12 miljardiem eiro.

Konkursa uzvarētāju sākotnēji paziņot bija plānots pērn, tomēr pagājušā gada jūlijā ČRZ pagarināja konkursu «vismaz uz gadu» saistībā ar jautājumiem par rentabilitāti laikā, kad Eiropas enerģētikas sektorā ir daudz neskaidrību.

Divi galvenie konkursa dalībnieki bija konsorcijs «MIR-1200», kurā piedalījās arī Krievijas kompānija «Atomstrojeksport», un ASV rūpniecības milzis «Westinghouse».

Krievijas kompānijas dalība konkursā izpelnījās neviennozīmīgu attieksmi Čehijas amatpersonu vidū pēc tam, kad Krievija pagājušajā mēnesī anektēja Krimu.

Čehijas aizsardzības un cilvēktiesību ministri ir paziņojuši, ka iebilst pret to, ka ČEZ par konkursa uzvarētāju atzīst Krievijas konsorciju, bet Čehijas enerģētikas milzis un premjerministrs uzsvēra, ka politikai nav vietas konkursa uzvarētāja noteikšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu