Stājas spēkā aizliegums par «Rossija RTR» retranslēšanu Latvijā uz trim mēnešiem (326)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No pirmdienas stājas spēkā aizliegums Latvijā uz trim mēnešiem retranslēt televīzijas kanālu «Rossija RTR», liecina publikācija «Latvijas vēstnesī».

Šādu lēmumu pieņēmusi Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), izvērtējot kanāla saturu par Krievijas rīcību Ukrainā laika posmā no 2.marta līdz 17.martam.

NEPLP, vērtējot sižetus un arī atsevišķus izteikumus, ir konstatējusi aicinājumus uz karu vai militāra konflikta izraisīšanu, kā arī naida kurināšanu etniskās un valstspiederības dēļ.

NEPLP lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

NEPLP pirms lēmuma pieņemšanas bija lūgusi Drošības policijas vērtējumu par programmas «Rossija RTR» ziņu raidījumu sižetiem. Drošības policija norādījusi, ka var konstatēt, ka

notikumi tajos atspoguļoti ļoti tendenciozi un tiek interpretēti atbilstoši Krievijas ārpolitikas pamatnostādnēm,

attaisnojot pret suverēnu valsti vērstu militāru agresiju. Ziņu sižetos dominē viedoklis, ka pretēji starptautisko tiesību normām Krievijas prezidentam ir visas tiesības ievest Ukrainā karaspēku, lai aizsargātu krievvalodīgos iedzīvotājus.

Drošības policija uzskata, ka programma «Rossija RTR» vienlaikus ar citiem Krievijas kontrolētajiem televīzijas kanāliem izplata tendenciozu informāciju, kura negatīvi ietekmē Latvijas nacionālās drošības intereses.

NEPLP lūdza arī profesores Dainas Teters atzinumu par ziņu raidījumu valodas un domāšanas stratēģiju analīzi. No tā secināms, ka programmas «Rossija RTR» ziņu raidījumos tiek atspoguļota vienpusēja un neobjektīva informācija, turklāt izmantojot tādus skatītāju uztveri ietekmējošus sižetus, lai veicinātu, ka skatītāji šo informāciju pieņem par patiesību un nekritizē to.

Komentāri (326)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu