Pirmie iespaidi: elektriskais Nissan e-NV200

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nissan

Kopš Latvijā kļuva pieejami Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) miljoni, elektromobiļu ir kļuvis ievērojami vairāk. Galvenokārt jau tikai tādēļ, ka tikai ar atbalstu no malas braucamais, ko var uzlādēt tikai no rozetes, iegūst klasiskajam iekšdedzes dzinēja automobilim pielīdzināmu cenu.

 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Kas ir e-NV200 Evalia un ko tas ēd

Nissan e-NV200 Evalia ir elektroauto ar busiņa virsbūvi, zem kuras slēpjas pasaulē pārdotākā masveidā ražotā elektroauto Nissan Leaf agregāti. Tas nozīmē, ka tieši tāpat kā Leaf, arī e-NV200 Evalia ir elektromotors, no kā priekšējiem riteņiem nonāk 80 kilovati jeb 109 zirgspēki un maksimāli 254 Nm griezes momenta. Skaitļi nešķiet diez cik lieli, taču pagaidi, kamēr tiec pie stūres, braukšanas režīmu pārslēgu iebīdi pozīcijā D vai B un kārtīgi nospied akseleratoru. D un B ir saīsinājums no Drive un Brake, kur Drive skaidrojumus neprasa, bet Brake nozīmē, ka, atlaižot akseleratoru, elektromotors intensīvāk strādās kā ģenerators, kinētisko enerģiju pārvēršot elektroenerģijā. Vienīgais B režīma blakusefekts ir straujāka palēnināšanās, taču to ar laiku var pārvērst efektā, ģenerēšanu izmantojot kā bremžu pedāļa aizstājēju. Ieguvums būs divkāršs nobraucamais attālums ar vienu uzlādi - tas būs lielāks, bet bremžu disku nolietojums - mazāks.

Par nolietojumu pēc trim ar e-NV200 Evalia pavadītām dienām ir grūti spriest, taču par nobraukumu gan. Oficiāli gan Leaf, gan arī busiņš pēc tam, kad ir pavadījis attiecīgās stundas, pieslēgts rozetei (to tipi atšķiras atkarībā no uzlādes jaudas un tas redzams arī zem vāka auto purngalā), var nobraukt 170 kilometrus. Realitātē ir krietni mazāk. Nissan gan piedāvā speciālu mobilo aplikāciju, kas caur viedtelefonu vai planšeti ļauj iestatīt auto salonā vēlamo temperatūru, kamēr tas vēl pieslēgts rozetei, lai pēcāk lieki netērētu baterijas resursus, kā arī pārvaldīt uzlādes ciklus, tomēr man, pat pamatā braucot ar izslēgtu apsildes sistēmu (to ieslēdzot tikai, lai iegūtu redzamību uz āru) un nosalušu degunu, sanāca ap 100 kilometriem.

Foto: Ingars Tenis, TVNET
 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Kā tas ir - lietot elektroauto ikdienā

No vienas puses 100 kilometri nav daudz, no otras - viss atkarīgs no tā, vai ir pieejamas elektromobiļu barotavas un kāds ir ikdienas maršruts. Uz Ventspili aizbraukt bez pauzes (vai tā būs pusstunda vai vairāk, atkal ir atkarīgs, cik jaudīgu lādētāju pa ceļam iespējams atrast) būs neiespējami, bet trīs dienas pa Rīgu dzīvoties - pavisam reāli. Tikai var sanākt kā autoram, kad vienā jaukā brīdī borta dators vairs nerēķina, cik kilometrus var nobraukt, bet jau piedāvā atrast tuvāko uzlādes punktu, jo lādiņš baterijās ir kritiski zems.

Ikdienā, kamēr nav jādomā par lādēšanu, e-NV200 Evalia ir gluži parasts auto. Ar augstu sēdpozīciju, praktisks, jo abās pusēs ir platas bīdāmās durvis, bet aiz aizmugurējiem sēdekļiem milzīgs bagāžnieks. Tieši laikā, lai Liepājas Pašvaldības policija varētu pārvadāt aizturētos vai Ņujorkas taksometra vadītājs pasažieru lielās ceļa somas. Plašā salona un vienkāršās plastmasas apdares dēļ automobilī ļoti labi atbalsojas dažādi ārējie trokšņi, toties apstājoties nav dzirdams pilnīgi nekas; nav arī nekādu vibrāciju. Gaitas īpašības? e-NV200 Evalia ir pārvietošanās līdzeklis, kam pasažieri un krava jāpārvieto starp diviem galapunktiem, piemēram, līdz Pierīgas vasarnīcai un atpakaļ vai arī otrādi. Auto arī nav ļoti ātrs, tā maksimālais ātrums oficiāli ir tikai 122 kilometri stundā, tiesa, tos kāds pirms autora bija pamanījies pārspēt par veseliem 14 km/h (vismaz tā uzrādīja borta datora vēsture), un arī dinamikas ziņā e-NV200 ir izcils tikai līdz pilsētā atļautā ātruma limitiem, jo standarta sprints līdz 100 km/h aizņem veselas 14 sekundes.

Foto: Publicitātes foto

Lai vai kā, braukt klusas dūkoņas pavadījumā pat savā ziņā ir patīkami, tādējādi atliek vien gādāt par atbilstošām uzlādes iespējām savās mājās, jo tajos dažos uzlādes punktos, kas ir galvaspilsētā, piemeklēja tīra vilšanās. Piemēram, tirdzniecības parka Alfa stāvvietā, kur ierīkotas divas uzlādes stacijas četrām automašīnām, nereti nav iespējams apstāties un arī uzlāde ar ierasto apmaksas metodi nav iespējama; tā vietā, lai varētu norēķināties ar skaidru naudu vai bankas karti, tiek prasīta kāda speciāla magnētiskā karte, par kuru pie automāta nekādas informācijas nav. Ģertrūdes ielas daudzstāvu stāvvietā pēc ilgas meklēšanas solītās divas bezmaksas uzlādes rozetes atrast izdevās, taču tās paredzētas elektromobiļa komplektācijā iekļautajam standarta uzlādes vadam, un tas nozīmē, ka process ilgs visu dienu. Ja turpat atrodas birojs, tad nekādu problēmu, tikai jārēķinās, ka stāvvieta nav bez maksas.

Gala secinājums par trim ar elektromobili pavadītām dienām ir gluži vienkāršs - tehnoloģijas attīstās, elektromobiļi lietošanas ziņā jau neatšķiras no auto ar benzīna vai dīzeļdzinēju, taču ar uzlādi pie mums vēl vāji. Bažu par to, ka pamazām kļūs labāk, gan arī nav.

 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Nissan e-NV200 Evalia

Elektromotors109 ZS, 254 Nm
0-100 km/h14 sekundes
Vmax122 km/h
Baterijas24 kWh
Nobraucamais attālums170 km
Uzlādes laiks4h ar 6,6 kW, 8h ar 3,6 kW lādētāju
Garums4560 mm
Platums bez/ar spoguļiem1755/2011 mm
Augstums1858 mm
Riteņu bāze2725 mm
Klīrenss153,4 mm
Standarta apriepojums185/65 R15
Pašmasa1571 kg
Pilna masa2220 kg
Bagāžnieks2,3 m3 5 sēdvietu un 3,1 m3 3 sēdvietu konfigurācijā
Izmēģinātā auto cena37 389 eiro
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu